Зравейте,
Имам следния въпрос:
Съсобственик съм на имот в който по ПУП е предвидено застрояване на 600кв.м. РЗП. Интересувам се как мога още от проектирането да заложа етапно строителство за една от трите къщи. Трябва ли да правя общ проект и съответните разрешителни за всички къщи или само за моята част. Идеята е всяка една от трите къщи да бъде самостоятелна по вертикала. Благодаря за помощта!
- Дата и час: 03 Дек 2024, 01:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Приложение на етапно строителство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Приложение на етапно строителство
ПУП задава ограниченията върху Вашата собственост, т.е. той има ограничително, а не разрешително действие. Това означава- ограничителни линии на застрояване (само в определени случаи може да има и задължителни такива), ограничителни стойности на плътността, интензивността на застрояването, озеленената площ, начина и характера на застрояване.
По тази причина никой не може да Ви задължи да реализирате максимума, до който е ограничено строителството във Вашия имот. Доколкото разбирам става въпрос за триетажна сграда (Идеята е всяка една от трите къщи да бъде самостоятелна по вертикала), от която искате да реализирате само първия етаж. Ваше право е да изберете, дали ще направите проект и за трите етажа, като поискате да Ви бъде разрешено строителството само на първия етаж като етап, който може да се въведе самостоятелно в експлоатация, или да си направите проект само на едноетажна сграда, пък бъдещите поколения да му мислят за надстрояване.
По тази причина никой не може да Ви задължи да реализирате максимума, до който е ограничено строителството във Вашия имот. Доколкото разбирам става въпрос за триетажна сграда (Идеята е всяка една от трите къщи да бъде самостоятелна по вертикала), от която искате да реализирате само първия етаж. Ваше право е да изберете, дали ще направите проект и за трите етажа, като поискате да Ви бъде разрешено строителството само на първия етаж като етап, който може да се въведе самостоятелно в експлоатация, или да си направите проект само на едноетажна сграда, пък бъдещите поколения да му мислят за надстрояване.
- bgarch
- Потребител
Не е необходимо да доказвате етапност, ако къщите са самостоятелни. Тоест, правите си проект за първата къща, и получавате разрешение за строеж за нея. След време - за втората ... третата ...
Във Ваш интерес е да си направите разработка в идейна фаза (архитект) за трите къщи, подходи към тях, захранване с ток, вода, канал (изгребна яма), г з ..., огради и т.н.
За да не разваляте направено после.
Такава разработка не е необходимо да бъде одобрявана. Но ще Ви служи като задание за следващи строежи. А и като основа за договаряне с евентуални клиенти.
Във Ваш интерес е да си направите разработка в идейна фаза (архитект) за трите къщи, подходи към тях, захранване с ток, вода, канал (изгребна яма), г з ..., огради и т.н.
За да не разваляте направено после.
Такава разработка не е необходимо да бъде одобрявана. Но ще Ви служи като задание за следващи строежи. А и като основа за договаряне с евентуални клиенти.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
bgarch написа:............Доколкото разбирам става въпрос за триетажна сграда...........
В този случай редът за етапност е регламентиран от чл.152 (2) ЗУТ
emilgrigorov написа:Не е необходимо да доказвате етапност, ако къщите са самостоятелни......
Дай Боже всеки му такъв голям УПИ
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Здравейте и благодаря за бързите и изчерпателни отговори!
Имам само още едно чудене, което не ми стана много ясно. Въпроса е там че аз искам да направя проект и изпълнение само на моята част от имота без да нарушавам правата на другите собственици и съответно да си застроя моята част. Проблема е че отделните къщи e измислено вече да са на една плоча, това ще позволи ли да направя проект за една къща, след което когато решат другите собственици да си направят проект на тяхната част? Много благодаря отново!
Имам само още едно чудене, което не ми стана много ясно. Въпроса е там че аз искам да направя проект и изпълнение само на моята част от имота без да нарушавам правата на другите собственици и съответно да си застроя моята част. Проблема е че отделните къщи e измислено вече да са на една плоча, това ще позволи ли да направя проект за една къща, след което когато решат другите собственици да си направят проект на тяхната част? Много благодаря отново!
- ivantodorov
- Нов потребител
Хипотезата по чл.152 (2) ЗУТ покрива Вашите изисквания.
Доста по- сложен е въпроса с договориране особеностите при изпълнението на такъв обект, защото общата за всички плоча технически трябва да е изпълнена ако не на веднъж, то поне по начин да гарантира бъдещата и експлоатционна надеждност. Същото важи и за разделителните стени на отелните три обекта в общата сграда. Няма точно на Вас да обяснявам как се прави такъв договор, защото съм убеден, че Вие го знаете. Във всеки случай,при съставянето на договора препоръчвам да се консултирате с вещ строителен инженер, с оглед спестяване на недоразумения с другите двама бъдещи собственици в съсобствената сграда.
(NB!) Много малко са фирмите консултанти (надзорници), които разполагат с инженери - годни да дадат прилична консултация по въпроса.
Доста по- сложен е въпроса с договориране особеностите при изпълнението на такъв обект, защото общата за всички плоча технически трябва да е изпълнена ако не на веднъж, то поне по начин да гарантира бъдещата и експлоатционна надеждност. Същото важи и за разделителните стени на отелните три обекта в общата сграда. Няма точно на Вас да обяснявам как се прави такъв договор, защото съм убеден, че Вие го знаете. Във всеки случай,при съставянето на договора препоръчвам да се консултирате с вещ строителен инженер, с оглед спестяване на недоразумения с другите двама бъдещи собственици в съсобствената сграда.
(NB!) Много малко са фирмите консултанти (надзорници), които разполагат с инженери - годни да дадат прилична консултация по въпроса.
-
Благодаря отново.
За да си изясня в кой етап от проектантската дейност да пожелая въвеждането на етапност имам серия от въпроси които предполагам че ще доведът до логичен отговор.
1. Какъв е срока на действие на визата за проектиране. Това е времето от получаване на визата до момента на представяне на идейние инвестиционен( архитектурен) проект.
2. Какъв е срока от представяне на идейния инвестиционен проект за одобрение до разработване на пълния комплект работни проекти?
3. Срока на действие от разработването на пълния комплект работни проекти до искането за разрешително на строеж по ЗУТ е една година. Така ли е?
4. По ЗУТ срока за строителство до кота 0 е три години а до груб строеж(акт 14) - пет години. Правилно ли съм разбрал.
Поздрави и хубав ден!
За да си изясня в кой етап от проектантската дейност да пожелая въвеждането на етапност имам серия от въпроси които предполагам че ще доведът до логичен отговор.
1. Какъв е срока на действие на визата за проектиране. Това е времето от получаване на визата до момента на представяне на идейние инвестиционен( архитектурен) проект.
2. Какъв е срока от представяне на идейния инвестиционен проект за одобрение до разработване на пълния комплект работни проекти?
3. Срока на действие от разработването на пълния комплект работни проекти до искането за разрешително на строеж по ЗУТ е една година. Така ли е?
4. По ЗУТ срока за строителство до кота 0 е три години а до груб строеж(акт 14) - пет години. Правилно ли съм разбрал.
Поздрави и хубав ден!
- ivantodorov
- Нов потребител
Във вашия случай виза за проектиране въобще не е необходима. По начало тя не е задължителен етап в инвестиционното проектиране, макар че във всяка произволно избрана община в БГ ще ви кажат обратното и то от чисто меркантилни съображения, корените на които няма да изяснявам тук.ivantodorov написа:Благодаря отново.
Въз основа на идейният инвестиционен проект вие можете да получите разрешение за строежivantodorov написа:2. Какъв е срока от представяне на идейния инвестиционен проект за одобрение до разработване на пълния комплект работни проекти?
Няма фиксиран в закона подобен срок. Работните инвестиционни проекти можете да изготвяте в последствие до започване на строителството, дори и по време на самото строителство. Те обаче не могат да противоречат на идейният инвестиционен проект по който Ви е издадено разрешениетоза строеж. Ако искате промени следва да се съобразявате с чл.154 ЗУТ. Всичко това разбира се като се вмествате в общия 5-годишен срок, който правилно сте определили в Вашата т.4.Вместването в общия 5 годишен срок законодателя е решил да бъде Ваша грижа.ivantodorov написа:3. Срока на действие от разработването на пълния комплект работни проекти до искането за разрешително на строеж по ЗУТ е една година. Така ли е??
И аз благодаря!ivantodorov написа:4. По ЗУТ срока за строителство до кота 0 е три години а до груб строеж(акт 14) - пет години. Правилно ли съм разбрал.
Поздрави и хубав ден!
-
ivantodorov написа:Благодаря отново.
Визата за проектиране поначало няма срок на действие - тя е валидна дотогава, докогато е в сила подробният устройствен план, от който същата представлява извадка (макар че, наистина, в общината може да чуете друго).
ivantodorov написа:2. Какъв е срока от представяне на идейния инвестиционен проект за одобрение до разработване на пълния комплект работни проекти?
Във Вашия случай разработването на идеен инвестиционен проект е оправдано дотолкова, доколкото на основание на съгласуван такъв Вашите съсобственици могат да Ви учредят право на строеж - но и това е относително, тъй като законът допуска учредяване на такова право и само въз основа на виза за проектиране. Що се отнася до конкретния Ви въпрос - няма определен такъв срок. Трябва, обаче, да поискате разрешение за строеж в срок от една година след одобряване на инвестиционния проект - в противен случай проектът губи правното си действие - чл. 145 (4) от ЗУТ.
ivantodorov написа:3. Срока на действие от разработването на пълния комплект работни проекти до искането за разрешително на строеж по ЗУТ е една година. Така ли е?
Не точно - вижте по-горе. Срокът не е от разработването, а от одобряването на проектите - независимо от това в каква фаза са били одобрени.
ivantodorov написа:4. По ЗУТ срока за строителство до кота 0 е три години а до груб строеж(акт 14) - пет години. Правилно ли съм разбрал.
И това не е съвсем точно. В срок от три години от датата на влизане в сила на разрешението за строеж (не от датата на издаване) строежът трябва да започне (за дата на започване на строителството се приема датата на протокола за откриване на строителна площадка и даване на линия и ниво на строежа), и в петгодишен срок от същата дата следва да бъде завършен грубият строеж - двата срока се прилагат кумулативно. След изтичане на който и да е от тези срокове одобреният проект запазва правното си действие за срок от още една година - чл. 153 (3) от ЗУТ, след което е необходимо повторно одобряване на същия, или друг, инвестиционен проект.
ivantodorov написа:Поздрави и хубав ден!
Приятен ден и на Вас!
-
vdggbg - Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|