начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Обжалване на нак.постановление

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обжалване на нак.постановление

Мнениеот angelova_pl » 05 Дек 2013, 20:43

Здравейте,
Обръщам се към вас с молба за съдействие по следния проблем:
Брат ми е наркозависим от дълги години /представяте си какви проблеми влече това след себе си за нас - неговите роднини и близки/. Днес получих обаждане от полицай, който дойде до мястото, където живея за да ми връчи наказателно постановление, издадено въз основа на АУАН, в който е описано, че на 23.08. ми е бил съставен НА МЕН въпросният акт, защото не съм носил в себе си лична карта, съответно санкцията, която е наложена е 50 лв. По всичко личи, че това е работа на брат ми, който е посочил моите данни, защото аз тогава си бях в къщи, жена ми беше бременна в деветия месец и стоях около нея постоянно. Сега сме с новородено и трябва да се занимавам с това.
Моля, бихте ли ме насочили какви са шансовете ми за обжалване, каква е таксата, която се плаща и т.н.
Брат ми е осъждан многократно, ако това има някакво значение...
Благодаря!
angelova_pl
Младши потребител

Re: Обжалване на нак.постановление

Мнениеот katerinakuch » 05 Дек 2013, 22:48

[b]Катерина куч: [b]
Наказателното постановление подлежи на обжалване пред районния съд, в района на който е извършено или довършено нарушението. Обжалва се в седемдневен срок от връчването му чрез наказващия орган, който ги е издал. В жалбата се посочват всички доказателства, на които ще се позовавате.
В седемдневен срок от получаване на жалбата наказващият орган я изпраща заедно с цялата преписка на съответния районен съд, като в съпроводителното писмо посочва и доказателствата в подкрепа на обжалваното постановление.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот angelova_pl » 06 Дек 2013, 01:05

Благодаря Ви!
Има ли такси, които дължа? Според Вас какви са шансовете ми? Какви доказателства да посоча в случая?... Освен свидетели - например съпругата ми и приятели, които бяха тогава в къщи с мен...
angelova_pl
Младши потребител

Мнениеот m_angelov » 06 Дек 2013, 10:10

Такси не се дължат, пройзводството е безплатно в случая. Опишете така представената ситуация в жалбата си и вече в съдебно заседание ще се изслушат показанията на Вашите свидетели. Брат Ви ще свидетелства ли и готов ли е да потвърди този факт..? Другото е в ръцете на съда, да реши законосъобразно ли е издаденото Ви НП.
m_angelov
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 06 Дек 2013, 10:24

Такси не се дължат, но вече се присъждат юристконсултски възнаграждения и ако загубиш делото, което е много вероятно, ще ги платиш. Отделно такова дело се води трудно без адвокат, то и с адвокат се води трудно и в един момент от 50 можеш да отидеш на 300 лв.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 06 Дек 2013, 11:25

ivanov_p написа:но вече се присъждат юристконсултски възнаграждения

Вече? От кога това и на какво основание?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот angelova_pl » 06 Дек 2013, 12:57

Брат ми е в следствен арест вече два месеца, така че няма как да дойде да свидетелства...
Значи смятате, че нямам големи шансове. А аз си бях вкъщи тогава имам и свидетели, правех репетиции, защото съм музикант, как може да плащам някаква глоба а да не съм бил там!
angelova_pl
Младши потребител

Мнениеот m_angelov » 06 Дек 2013, 15:21

bird_of_paradise написа:
ivanov_p написа:но вече се присъждат юристконсултски възнаграждения

Вече? От кога това и на какво основание?

Аз също не знаех за това "нововъведение" :wink: по подобен род дела практиката на всички известни ми съдилища е че в пройзводства по обжалване на НП не се присъждат разноски за юрисконсултско възнаграждение.
Към питащият.. Ваше право е да обжалвате НП, когато не сте съгласен с него, с адвокат или без също е по ваша преценка, разбирасе с адвокат шансовете Ви са в пъти по-големи, все пак това е работата на адвокатите, пък за крайният изход на спора ще се погрижи съда. Той решава на база преценка, доказателства, вътрешно убеждение и т.н и т.н Обжалвайте ако смятате че сте в правото си.
m_angelov
Младши потребител

Мнениеот angelova_pl » 06 Дек 2013, 17:57

Благодаря, ще се възползвам от възможността и ще обжалвам. За жалост нямам възможност да наема адвокат, иначе знам, че шансовете ми са по-големи... Още веднъж благодаря на всички, сега остава да намеря някакъв образец на жалбата и ще пробвам.
А знаете ли сега ли трябва да посоча имената на свидетелите, или на по-късен етап? В смисъл сега ще поискам от съда да ми ги допусне, но трябва ли да конкретизирам кои са, за да ги призоват, или..?
Последна промяна angelova_pl на 06 Дек 2013, 20:02, променена общо 1 път
angelova_pl
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 06 Дек 2013, 18:50

m_angelov написа:Аз също не знаех за това "нововъведение"

Има спорадични :idea: съдебни актове, част от които необжалваеми ( щото са необжалваеми и над тях Господ, та всеки е творец), дето се пишат някакви/ всякакви неща. Пък практиката на ВАС била да се присъждат в производството, в което са сторени; заради законодателни дупки не можело по ЗОДОВ; пък някак странно препращат към НПК чл. 189-190, ама на- нито един не посочи нормата в НПК по силата на която на оправдан обвиняем се присъждат разноски за адвокат( ама аз т`ва наказателното хич не го чувам- има си капацитети). Липсва ми логическата връзка и с чл. 190 НПК, макар препратката към нея. 8)

А, инак нещата са обяснени добре в ТР № 2/2009г. на ВАС
Както в касационното производство по чл. 63, ал. 1 ЗАНН не се внася държавна такса, така не се присъждат и разноски, които не са предвидени в първоинстанционното производство по ЗАНН.... РЕШИ:
Административните съдилища не присъждат разноски в производствата по касационни жалби срещу решенията на районните съдилища по административнонаказателни дела.
, но нейсе.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Наказателно право