начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

НП по ЗДвП

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НП по ЗДвП

Мнениеот mutpa6ku » 14 Яну 2014, 19:13

Здравейте!
Искам да попитам мога ли да обжалвам излязло наказателно поставление в размер на 170лв по чл.179 ал.2 от ЗДвП което ми е наложено във връзка със съставяне на акт за ПТП.
Акта е за нарушаване на цитирам ''чл.6 т.1 от ЗДВП'' (Чл. 6. Участниците в движението:
1. съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка;)
В акта съставен от патрула е описано:На кръстовището на .... и ... при наличие на знак ''Б-2'' не пропуска движещият се автомобил в следствие накоето има птп с материални щети.

Чл. 179.
Наказва се с глоба от 50 до 150 лв.:2. който изхвърля, оставя или разпилява по пътя предмети или вещества, които създават опасност за движението;

Аз не съм извършвал деяния по посоченият член че да ми съставят за това Адм.Наказание.Освен това ми е наложена парична санкция в размер по-голям от колкото е предвидено в закона.
Държа да отбележа че това ми беше първото провинение от 12г и въпреки наличието на ''златен'' талон ми е наложена повече от максималната предвидена от закона парична санкция.
Тъйкато НП е издадено в гр.Варна, а съм на отчет в гр.Бургас къде и в кой град евентуално ще се обжалва НП?
Днес ходих в КАТ Варна и не ми дадоха да прочета НП а ми каза по кой член е издадено.За да го видя трябва да да го разпиша, а аз отказах и реших да се консултирам.До края на седмицата ще отиде в Бургас.
mutpa6ku
Нов потребител

Re: НП по ЗДвП

Мнениеот doc03 » 14 Яну 2014, 20:19

mutpa6ku написа:Здравейте!
Искам да попитам мога ли да обжалвам излязло наказателно поставление в размер на 170лв по чл.179 ал.2 от ЗДвП което ми е наложено във връзка със съставяне на акт за ПТП.
Акта е за нарушаване на цитирам ''чл.6 т.1 от ЗДВП'' (Чл. 6. Участниците в движението:
1. съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка;)
В акта съставен от патрула е описано:На кръстовището на .... и ... при наличие на знак ''Б-2'' не пропуска движещият се автомобил в следствие накоето има птп с материални щети.

Чл. 179.
Наказва се с глоба от 50 до 150 лв.:2. който изхвърля, оставя или разпилява по пътя предмети или вещества, които създават опасност за движението;

Аз не съм извършвал деяния по посоченият член че да ми съставят за това Адм.Наказание.Освен това ми е наложена парична санкция в размер по-голям от колкото е предвидено в закона.
Държа да отбележа че това ми беше първото провинение от 12г и въпреки наличието на ''златен'' талон ми е наложена повече от максималната предвидена от закона парична санкция.
Тъйкато НП е издадено в гр.Варна, а съм на отчет в гр.Бургас къде и в кой град евентуално ще се обжалва НП?
Днес ходих в КАТ Варна и не ми дадоха да прочета НП а ми каза по кой член е издадено.За да го видя трябва да да го разпиша, а аз отказах и реших да се консултирам.До края на седмицата ще отиде в Бургас.

Питащите следва поне да четат като хората, преди да пишат фермани.
Изписаният в питането текст не е Чл.179, ал.2, а е Чл.179, ал.1, т.2

Чл.179, (2) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) Който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 причини пътнотранспортно произшествие, се наказва с глоба от 100 до 200 лв., ако деянието не съставлява престъпление.

Това е чл.179, ал.2, и всичко си е наред ...

Още ли има нещо неясно ?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот mutpa6ku » 14 Яну 2014, 21:11

Ами явно ми е било ''удобно'' да прочета само част от чл.179.
А не е ли нарушение че в акта ми е записан ''чл.6 т.1 от ЗДВП и от там нататъка някой си решава по кой член да наложата АН.
ПС:Имате ли представа как се решава дали да се наложи максималното или минималното наказание.
Благодаря Ви предварително!
mutpa6ku
Нов потребител

Мнениеот kolegat » 14 Яну 2014, 21:15

mutpa6ku написа:Ами явно ми е било ''удобно'' да прочета само част от чл.179.
А не е ли нарушение че в акта ми е записан ''чл.6 т.1 от ЗДВП и от там нататъка някой си решава по кой член да наложата АН.
ПС:Имате ли представа как се решава дали да се наложи максималното или минималното наказание.
Благодаря Ви предварително!

................
.Потърсете адвокат и обжалвайте.
kolegat
Потребител

Мнениеот doc03 » 14 Яну 2014, 22:03

Не сте спазил пътен знак Б-2, ... има го и в нормата... Апропо - знак "STOP" - единствения по външен вид знак и означава "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство". Какво не е ясно ? :shock:
Нито сте утрепал, нито сте осакатил някого, което вече е добре. Тежестта на наказанието е над средната, каквато, според мен, е и тежестта на нарушението. Така че, не разбирам питането Ви. Това не е било магистрала, при спорна обстановка, където всеки има някаква вина.
Преждепишещото човече, с ник "kolegat", (нарекло се така без да знае значението на корена на думата) работи работа, която не харесва, и поради това я мрази, както и половината свят наоколо. Виждам, че то, отново, доста допринесе И за конкретния казус, пращайки Ви при адвокат, за обжалване (без да е в час кое и как да се обжалва в случая). Но, като се имат предвид всички други, станали пословични с компетентността си негови консултации ......... просто отстъпвам ...
Shapeau, г-н kolegat !

П.П. mutpa6ku, изпитвам съчувствие, но към пострадалия... онзи, другият участник в ПТП-то, който, съдейки по данните, няма НИКАКВА вина, за това, което му се е случило ... и не се извинявам за откровеността си.
.............................................

Да, лоШШШ съм. Затова, kolegat, рАботя в МВР-то. А "долна черта" си е твой патент, и твоя си ... особеност на характера :)

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот kolegat » 15 Яну 2014, 10:58

Пише се chapeau, франкофонче.

Митрашки, не става така по форума. Трябва да се види акта, НП, протокола за ПТП и т.н. Тежестта на наказанието се определя основно от данните за предходни нарушения на водача, а адм. нак. орган в повечето случаи не държи сметка за тези неща и си определя размера на глобата едно към гьотере. Винаги има смисъл да се обжалва НП. Ако не падне, поне може да ти намалят размера на санкцията. Казах ти - намери си адвокат и обжалвай. Ако искаш ми пиши на лични.
kolegat
Потребител

Мнениеот doc03 » 16 Яну 2014, 20:06

kolegat написа:Пише се chapeau, франкофонче.

Благодаря, lapsus calami ...

Успех с обжалването!

Аватар
doc03
Активен потребител

Назад към Наказателно право