andy70 написа:Подписът обективира волеизявлението на лицето, което го полага.
По-точно казано "изявлението". Но това не е най-важното.
Аз също смятам,че изобщо няма как да се постави въпроса за някакво двусмислие. Или пък ..подписа трябва ли на всяка цена да е "ръкописен" ?
Във вс. случаи щом не е ръкописен-няма подпис. Такава е доктрината и не само в гражданското право и процес.
"Подпис" като понятие изследва и наказателното право и кримилистиката. Но и цитирания тълковен речник е достатъчно сериозно нещо
"Под-пис" трябва да се списва нещо,трябва някой да пише.Само не знам дали с крак не става,ако му е гипсирана ръката,а пък другата и схваната. Така че писане му е майката.Доктрината е изяснила въпроса и няма защо да се търсят правни норми,които да изискват "ръкописност",тъй като науката си е казала думата
Както казах,за "крако-писен" не знам.Все пак,щом така именно изписва "съкратеното
писмено обозначаване името на /определено/ лице" -значи имаме подпис.
Някои пишат,други печатат,трети сканират.
П.П.Струва ми се,че подобен би бил случая и при
копие от отпечътък на палец.И тук ли няма проблем? И тук ли се смята документа за "подписан".Е как да се смята като не е положен омастиления палец върху него?
Тоя случай със заповедта за уволнение обаче поставя и друг интересен въпрос.Може ли да има изобщо уволнение,като няма подпис? Няма заповед за мен,няма
волеизявление.И нама абсолютно никакво значение,че управителя впоследствие например,не просто казал,че "положил печата си",ми примерно,че се е подписал
Тук вече усещам как съдията се смее с г*за си.Интересно каква би била съдбата на работника? Според мен негов си е проблема,че се е подчинил на заповедта.Това за нищожността са глупости.Не може да има такова нещо.Или волеизявлението за прекратяване на ТД е незаконно или е законно.В случая изобщо нямаме такова(както се вметна вече,може и чистачката да издаде "заповед"). И ако някой го върне от работното място-налице е недопускане до работа,за което се дължи обезщетение;но няма уволнение.Така е смятам,защото,за да се постави въпроса далие законно или не,най-напред следва да се установи авторството;аджаба дали изхожда от Х или не.
Ако ли пък вземе боса,че подпише заповедта,както е приложена по делото примерно,от там насетне имаме и волеизявление вече. Разни щемпели,татуировки,маркировки с розички не знам какво общо биха могли да имат със "съкратеното
писмено обозначаване името на определено лице" . "РЪКО"-ясно че става.За "крако-" не съм сигурен ,но други и с уста се справят добре
Все пак не трябва да се забравя,че изписването,тоест
движението на пишещото средство се координира от мозъка,не от нещо друго.За това са намерили някои хора необходимостта именно...мозъка да си каже думата,а не печатането на машина или фотографията.
П.П. накрая за едно дело във връзка с едни подписи-сподели ми експерта ... че и с г*за си да пишеш,пак ще те хвана..." Така щото все пак "пишеш" и именно навиците ти,изградени и съхранени някъде там горе в лявото ти ли беше,дясното ти ли беше,в средното ти ли беше полукълбо... се проявяват...те те издават..и не можеш да ги маскираш...