начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Положителен установителен иск срещу дружество в несъстоятелн

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Положителен установителен иск срещу дружество в несъстоятелн

Мнениеот deadwing » 29 Май 2016, 11:32

Според Вас може ли да се води положителен установителен иск за собственост върху вещ,която е част от масата на несъстоятелността, с оглед разпоредбата на чл. 637, ал. 1, т. 6 от ТЗ?

Към момента вещта се владее от нас, но вещта е включена в масата на несъстоятелността. Доколкото чета, съгласно разпоредбата "След откриването на производство по несъстоятелност е недопустимо образуването на нови съдебни или арбитражни производства по имуществени граждански или търговски дела срещу длъжника, освен за:
1. защита на правата на третите лица, които са собственици на вещи, находящи се в масата на несъстоятелността;"

Практиката е основно насочена към петиторни искове, към които положителният установителен не се включва. Според мен следва да може да се води такъв иск, защото ако владението върху вещта е у теб, то не можеш да предявиш ревандикационен иск. Отделно буквалният прочет на закона изисква а) да си собственик, б) на вещ, част от масата на несъстоятелността.

Какво мислите Вие?
deadwing
Нов потребител

Re: Положителен установителен иск срещу дружество в несъстоя

Мнениеот ivanov_p » 29 Май 2016, 19:15

Ние мислим, че съдът ще ви остави иска без движение за да уточните какви сте и какво искате от съда!
ivanov_p
Активен потребител

Re: Положителен установителен иск срещу дружество в несъстоя

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Май 2016, 20:47

Зависи от конкретният съдебен състав. Тук в София, петифурата Жаклин, айде без фамилия, по Станислав-стратиевски, крушата Рагаца, все едно говорим.

Много зависи от релефа. Стар обръгнал воин съм. Такива магарии съм вършил, че и мен ме е срам на мен си.
Вие работата ли искате да свършите или да си напишете дипломната работа, не че нещо лошо.
Атаката е само напред. Ако ви става лошо от устрема - не знам.
Разбира се, че трябва да ги атакувате.
Пълен форсаж, пълен напред.

Игра на маски. Надявам се ме разбирате. Завеждането на искове парализира ответната страна - защото трябва да изчаква. Вираж.
Точно това правя с една колежка сега - принудих я да приеме моята тактика и ѝ върви. Схемата е следната - започваш вибрации с искови молби - тоест - подготвяш серийна искова кампания. През това време основният ГПК не позволява дублаж. Както и да се върти - резона е такъв. Че не е основателно- не е. Но вибрации.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Търговско право