начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

дело ЗЗДН и насрещно дело по ЗЗДН

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

дело ЗЗДН и насрещно дело по ЗЗДН

Мнениеот yyayya » 26 Яну 2018, 16:59

Здравейте .имам въпрос които е по скоро юридически .

Срещу мен Бе заведено дело по ЗЗДН. В края на едномесечния срок аз също заведох насрещно дело по същия случай - ( така бях посъветван от адвоката си ) т.е сега имаме дела един срещу друг
- съответно ще трябва да плащам на адвоката си за 2 дела - заведеното дело срещу мен и за това което аз заведох .

От няколко места научавам, че по един и същи случай неможе да има две дела по ЗЗДН и ги обединяват - вярно ли е това ?

Бе ли възможно само по заведеното срещу мен дело да поискам да бъдат наложени мерки на ищтцата да се въздържа от насилие върху детето ми ? - т.е. можеше ли да бъде съкратено едното плащане по делото което аз заведох или някой ме е взел за "канарче"
yyayya
Младши потребител

Re: дело ЗЗДН и насрещно дело по ЗЗДН

Мнениеот bvoykov » 27 Яну 2018, 23:42

До колкото ми е известна съдебна практика по този въпрос, при подадена молба по ЗЗДН ответникът в това производство може да предяви насрещна молба. Само че, ако ще е за същия случай, предполагам това трябва да стане в едномесечния срок от извършване на насилието съгласно чл. 10, ал. 1 ЗЗДН както и в рамките на едномесечния срок за отговор по подадената от първоначалния молител молба съобразно разпоредбата на § 1 ЗЗДН във връзка с чл. 131, ал. 1 ГПК. Затова аз мисля, че е било възможно по висящото дело срещу Вас да поискате и Вие налагането на мерки спрямо ищцата, като твърдите извършено домашно насилие от нейна страна. По принцип за предявяване на каквато и да е молба или иск се дължи държавна такса, но в конкретния случай, при подаване на молба по ЗЗДН, съгласно чл. 11, ал. 1 ЗЗДН такава първоначално не се внася, но с оглед изхода на делото съдът ще осъди една от страните да я заплати. Колкото до съкращаване на плащането, тъй като държавната такса за мен е вън от уравнението, тук става въпрос по-скоро за адвокатското възнаграждение, като най-вероятно да водите две отделни дела ще Ви излезе по-скъпо. Можете все пак по някое от делата да поискате същите да бъдат обединени, като посочите необходимостта те да бъдат решени безпротиворечиво. Не ми е известна такава практика за съединяване на две отделни дела, по всяко от което страните имат различни качества, но предполагам, че е възможно.
bvoykov
Потребител

Назад към Семейни казуси