начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Дата на изплащане възнаграждение при приключен трудов догово

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дата на изплащане възнаграждение при приключен трудов догово

Мнениеот didi987 » 05 Яну 2018, 03:07

Уважаеми юристи, моля за отговор и ще бъда благодарна на всеки от Вас, който е отделил от времето си.
Фирмата, в която работя се готви за ликвидация и поетапно се съкращават служители, като се изплащат всички възнаграждения и обещетения. Във всички трудови договори при сключването им е вписано, че възнагражденията за отработено време се изплащат до пето число на месеца, следващ месеца на отработеното-
т.е. заплатата за м.януари ще бъде изплатена до пети февруари. Едната от служителките се е консултирала с адвокат от синдиката и той и обяснил, че заплатата за м.януари трябва да и се изплати на датата на приключване на договора / в случая шести януари/, на основание чл.сто двадесет и осем от КТ. Същият член обаче задължава работодателя да начислява заплатите във ведомости, но не уточнява датата на изплащане.
Изправени сме пред заплахи, санкции и съдебни дела по думите на синдиката.
От правна и законова гледна точка наказуемо ли е ако се изплати заплатата на съкратената от шести януари служителка в изготвена ведомост на тридесети януари заедно с всички останали служители?
Благодаря предварително на всички, които се отзоват.
А на всички желая здрава, мирна и успешна Нова година!
didi987
Младши потребител

Re: Дата на изплащане възнаграждение при приключен трудов до

Мнениеот jhoro » 06 Яну 2018, 16:09

Тоя адвокат от синикат... бетер „Адвокат на Дявола“!!
„Заплахи“ - всеки може да заплашва, „дела“ - също всеки може да води, но ... „санкции“ - това вече не е за всеки!
Вие гледайте да си уведомявате служителите с предизвестие в срок.
Много ясно е, че всяка фирма си има платежни дати - най-малкото заради груповите преводи.
Цитират ви чл.128 от КТ.
Задължение на работодателя за начисление и плащане на трудово възнаграждение
Чл. 128. Работодателят е длъжен в установените срокове:
1. да начислява във ведомости за заплати трудовите възнаграждения на работниците и служителите за положения от тях труд;
2. да плаща уговореното трудово възнаграждение за извършената работа;
3. да издава при поискване от работника или служителя извлечение от ведомостите за заплати за изплатените или неизплатените трудови възнаграждения и обезщетения.

Трудовите възнаграждения трябва да са:
- начислени;
- с удържани и внесени осигуровки и данък;
- декларирани - Декл.1 и 6.
След това си стоят дължими ... ама докога? Докъто се намерят пари!
Пп. От кой синдикат е въпросния адвокат? Въпросната служителка - член ли е на същия синдикат?
jhoro
Активен потребител

Мнениеот lina-406 » 20 Фев 2018, 17:24

Здравейте имам следния казус, бях назначена в банкова институция по чл. 70, ал 1 във връзка с чл. 67 ал 1 като банков служител. Със срок на договор 12 месеца при напускане по моя преценка дължа 1 брутна заплата на работодателя си. Към момента на започване на работа имах 9 работни дни отпуск, от които използвах през 2017г. 6 от тях тъй като беше края на годината и имаше много Официални празници и другите колеги имаха много неизползвани дни нямаше възможност да си ги използвам. По договор рабтното време е от 8.00 до 17.00 работа с клиенти и за времето след 17.00 ч. в договора е упоменато че се полагат 5 дни платен отпуск допълнително. В банката се работи основно на компютър без да се спазва разпоредбата на всеки астрономически час 10 мин. почивка, а също така и регламентираните обедни почивки никога не бяха 1 час. както е по договор, поради намаления колектив.Точно след 5 месеца работа аз си подадох молба за напускане по чл 325 по взаимно съгласие с предизвестие в полза на работодателя както е по договор, аз щях да работя следващия 1 месец без заплата.това се случи 2 дни преди последния ден от месеца и очаквах да ми бъде разписана молбата, но на 30.01 2018 Мениджър финансов център ми връчи договор за прекратяване на трудови правоотношения по чл 70 ал 1 без предизвестие, като ми каза , че днес е последния ми работен ден. след 3 дни ми се обадиха да си получа трудовата книжка. Попитах дали и кога ще ми бъдат изплатени дните за годишен отпуск, както и 1 ден извънреден труд, но не получих отговор. Питането ми е имам ли право да си търся не изплатените суми и как да процедирам от тук насетне.Благодаря ви!
lina-406
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 21 Фев 2018, 17:48

Здравейте lina-406
Написали сте доста неща, но основна информация липсва или има разминавания.
lina-406 написа:Здравейте имам следния казус, бях назначена в банкова институция по чл. 70, ал 1 във връзка с чл. 67 ал 1 като банков служител. Със срок на договор 12 месеца...

В договора Ви трябва да е записано - „на основание чл.67, ал.1, т.2 във връзка с чл.70, ал.1 от КТ.“
Ако погледнете в КТ ще видите, че целия чл. 70 се отнася за срока на изпитване. Този член не е самостоятелно основание за възникване на трудовото правоотношение. Срокът за изпитване не е срок на договора и поради това, с изтичане на уговорения срок за изпитване, трудовият договор не се прекратява.
lina-406 написа:... при напускане, по моя преценка дължа 1 брутна заплата на работодателя си. ...

Това изобщо не може да го предвидите към момента на сключване на договора. Вариантите са много:
- ако договора бъде прекратен по време на срока на изпитване, от страната в чиято полза е уговорен срокът за изпитване - никой не дължи нищо;
- ако бъде прекратен след този срок, по взаимно съгласие - също не се дължи;
- ако е с предизвестие, но същото не се спази - тогава виновната страна дължи обезщетение.
lina-406 написа:... Към момента на започване на работа имах 9 работни дни отпуск, от които използвах през 2017г. 6 от тях ...

Не сте посочили на коя дата е възникнало трудовото ви правоотношение. Това с цел да се изчисли колко платен отпуск сте имали за 2017 година.
Вие смятате, че от предишната Ви работа е останал неизползван платен годишен отпуск и същия се е прехвърлил в новия трудов договор. Не съществува правно основание за прехвърляне на неизползвания платен годишен отпуск от един работодател на друг. При прекратяване на ТД, неизползвания отпуск се заплаща.
lina-406 написа:... Точно след 5 месеца работа аз си подадох молба за напускане по чл 325 по взаимно съгласие с предизвестие в полза на работодателя както е по договор, аз щях да работя следващия 1 месец без заплата.това се случи 2 дни преди последния ден от месеца и очаквах да ми бъде разписана молбата, но на 30.01 2018 Мениджър финансов център ми връчи Заповед за прекратяване на трудови правоотношения по чл 71 ал 1 без предизвестие, като ми каза , че днес е последния ми работен ден. след 3 дни ми се обадиха да си получа трудовата книжка. Попитах дали и кога ще ми бъдат изплатени дните за годишен отпуск, както и 1 ден извънреден труд, но не получих отговор. Питането ми е имам ли право да си търся не изплатените суми и как да процедирам от тук насетне. Благодаря ви! ...

За прекратяването - Вие сте предложили да стане с предизвестие, но работодателя се е възползвал от чл.71, ал.1. В случая съществена разлика няма - при положение, че Вие също искате да прекратите договора.
Тук сте посочили, че на 30.01.2018 е края на петия месец - ако правилно смятам Вие сте започнали на 1 септември 2017. Не сте посочили и колко е основния платен годишен отпуск - казвате само за допълнителния. Ако приемем, че и двата са на минимума - 20 дни основен и 5 допълнителен - годишно ви се събират 25 работни дни. За 2017 година сте имали 25 делено на 12 и после умножено по 4 - 8 работни дни отпуск. Заедно с месец януари 2018 стават 10 дни платен отпуск. Вие сте ползвали 6 и са останали 4 неизползвани. За тях имате право да бъдете обезщетена (чл. 224, ал. 1 КТ)
Това обезщетение се изплаща независимо от основанието за прекратяване на трудовия договор. В случай че се дължи от работодателя, няма значение дали трудовият договор е прекратен по взаимно съгласие на страните, или дисциплинарно. В случай че работодателят не изплати дължимите обезщетения, работникът или служителят има право да претендира изплащането им по съдебен ред в 3-годишен давностен срок.
Правото на това обезщетение възниква при прекратяване на трудовото правоотношение и става изискуемо веднага. Дав­ностният срок тече от деня, следващ този на прекратяването на трудовото правоотношение.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот lina-406 » 23 Фев 2018, 16:08

Здравейте, благодаря за изчерпателния отговор да има неяснота в моя пост, но сега ще изясня. Назначена бях на 1.09 2017 г. по чл 70,ал. 1 във връзка с чл 67 ал.1 т.1 Цитирам точно от договора: " Служителя се назначава 1. На 8 часов работен ден или 40 часа седмично,2 Срок на изпитание 6 месеца в полза на работодателя, 3 Трудово възнаграждение 600лв., 4. Допълнително месечно трудово възнаграждение за придобит стаж и опит ...%.,5. Трудовото възнаграждение се изплаща на 2 пъти в месеца.,6. Основен и допълнителен годишен отпуск, както следва основен по чл. 155 и чл. 156 ал 1 т 2 от КТ ЗА 2017 в размер на 20 работни дни+5 работни дни. "Служителя се задължава да постъпи на работа в едномесечен срок от получаването на документи те по ал. 1 на чл. 63 от КТ/сключен ТД и уведомление по чл. 62 ал. 5". Следва вариантите за прекратяване на договор 1.Цитирам:" Служителя се задължава при прекратяване на трудовото му правоотношение по негова инициатива по чл 325 ал. 1 и чл. 326 ал 1 от КТ или при дисциплинарно уволнение чл 330 ал 2, т 6 от КТ да възстанови на Банката разходите за обучение в размер на 1 брутна заплата". 2. Цитирам "Служителя се задължава при прекратяване на договор в срок до 1 година от назначаването му да възстанови разходите за обучение в размер на една работна заплата.Това е накратко ТД в моя случай аз имах не ползвана отпуска от предишната си работа ползвах час от нея но останаха дни които не успях да ползвам поради големия обем работа и съответно тези които ми се полагат за периода в който работих там основен и допълнителен отпуск, както и извънреден труд положен от мен през месец януари, отделно от това банката работи на принцип допълнително заплащане върху заплатата при продажба на продукти и услуги на Банката които се записваха на една програма и аз реално не зная колко се заплащат и как, тъй като до момента аз не съм получила нито лев. Посъветвайте ме какво да правя от тук нататък как да си търся правата и най важното е дали имам права.
lina-406
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 23 Фев 2018, 19:38

Здравейте. Добавили сте пропуснатите в първия пост подробности. Виждам, че макар и липсващи - в моя отговор съм успял доста точно да ги позная/изчисля. Така, че те не променят нищо.
Текста за обезщетението при напускане - тъпо е, ама банката е в изгодно положение да ви извива ръцете.

Що се отнася да неизползвания отпуск
lina-406 написа:... в моя случай аз имах не ползвана отпуска от предишната си работа ползвах час от нея но останаха дни които не успях да ползвам поради големия обем работа и съответно тези които ми се полагат за периода в който работих там основен и допълнителен отпуск ...

Пак казвам - няма как неизползван отпуск от един работодател да се прехвърли към друг.

Правата ще си ги търсите по съдебен път. И ще претендирате за всичко.
А дали наистина ги имате - това ще реши съда.
Успех.
jhoro
Активен потребител

Назад към Трудово право