начало

Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения) Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения)

Преместваем обект - дострояване?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преместваем обект - дострояване?

Мнениеот dnightroad » 04 Юни 2019, 16:31

Здравейте,
след повече от година в събиране на документи за строеж на еднофамилна масивна къща, от общината ни съобщиха че разрешително не можем да получим заради статута на улицата, в крайна сметка прежалихме загубеното време и пари и си извадихме разрешително за поставяне на преместваем обект и си поръчахме къща- контейнер, съответно прелестната ни съседка подаде множество жалби против това събитие. Разбира се всичко ни е наред, та нямахме проблеми относно къде как и върху какво е поставена къщичката ни контейнер. Та имам страх да посея и цветя в имота без съседката да подаде жалба за това.

Въпроса ми тук е , ако искаме да достроим външно антре от метър на метър и половина (основно с цел да не се мокри къщата на вътре) не нарушавайки отстоянията, които трябва да спазваме според регулацията, какви документи трябва да извадим и имаме ли нужда от документи за дострояване на външно антре или стреха ?

Също така искам да попитам, какъв тип навес или постройка можем да направим за складиране на дърва (възможно най-малката) без да имаме нужда от допълнителни разрешителни? А ако трябва да се вадят такива, от кои институции трябва да са?

Става дума за град София.

Благодаря Ви!
dnightroad
Нов потребител

Re: Преместваем обект - дострояване?

Мнениеот Melly » 04 Юни 2019, 20:40

В изложението има вътрешни противоречия относно следните обстоятелства:

От една страна имотът бил в София, което означава че се ситуира в урбанизирана територия, а от друга се споменава за "статут на улица", което се преценявало от администрацията като пречка да бъде издадено Разрешение за строеж. За сега мога само да кажа, че "има нещо гнило в Дания"...

П.П. Без преглед на документи е несериозно да се правят опити от активни юзъри да дават "акЪл".
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот dnightroad » 05 Юни 2019, 07:30

Здравейте,
Относно улицата, ситуацията може би не я обясних особено добре. Имотът е в регулация, в краен кяартал на София. Въпросната улица я има в ПУП-а и присъства във визата ни за проектиране, но не присъства в кадастъра. В кадастъра присъстват началото на края на улицата , но нашия имот се пада по средата и там пред нашия имот се води частна собственост, собственика на тази частна собственост каза, че още не са му платили отчуждаването, а архитектите в общината казаха, че ако искаме разрешително да накараме човека да си дари имота , за да не чакаме ге да му платят защото не се знаело кога това ще се случи.

Разрешително за преминаване през имота също не е вариант защото собатвеника не иска и да чува. Та архитектите ни казаха в прав текс”щом имота пред вас”излазът на улицата” ви е частен не можем да ви дадем разрешително” , та се налижи да минем по пътя за преместваемия обект, за който същия проблем явно не важи, което е странно, защото е същия имот със същата “улица” .

В крайна сметка искам поне малко да заприлича контейнера на къща и искам стрехи, пътечки и малко навесче , но искам всичко да ми е според закона , затова и първия ми въпрос какво мога да сложа без разрешително и за какво ми трябва такова :)

Поздрави!
dnightroad
Нов потребител

Мнениеот swenstyle » 06 Юни 2019, 10:50

Много ми е интересно как стигате в момента до имота?

В разрешението за поставяне каква квадратура е упомената?
стрехи можете да си направите,
Ако толкова ви е страх от съседката, просто се разберете с главния арх. в общината как да си поставите още "контейнери", а вие можете да си ги постройка от дървени греди, осб, кофражен шперплат, и въобще всичко което не е камък, тухла и бетон, всякакво сухо строителство е преместваем обект
съседката ви има 2 варианта:
- или не познава никой и просто пуска жалби, хората идват от общината виждат че са неоснователни, влизат ви в положение, разбират че досаден човек ги е разкарал напразно, дори си затварят едното око и отсвирват жалбата.
- или познава някой в общината, и идват да проверяват и се заяждат за най най малката подробност, дори за цветовете.
swenstyle
Младши потребител

Мнениеот dnightroad » 06 Юни 2019, 15:45

swenstyle написа:Много ми е интересно как стигате в момента до имота?

В разрешението за поставяне каква квадратура е упомената?
стрехи можете да си направите,
Ако толкова ви е страх от съседката, просто се разберете с главния арх. в общината как да си поставите още "контейнери", а вие можете да си ги постройка от дървени греди, осб, кофражен шперплат, и въобще всичко което не е камък, тухла и бетон, всякакво сухо строителство е преместваем обект
съседката ви има 2 варианта:
- или не познава никой и просто пуска жалби, хората идват от общината виждат че са неоснователни, влизат ви в положение, разбират че досаден човек ги е разкарал напразно, дори си затварят едното око и отсвирват жалбата.
- или познава някой в общината, и идват да проверяват и се заяждат за най най малката подробност, дори за цветовете.

Здравейте,
В момента до имота се стига по самата улица, въпреки че се води частна собственост частта пред нашия имот, улицата де факто я има, като частта от улицата, която се води в кадастъра като общинска собственост стига до самата границата на имота ни, което ни дава надеждата, че може би разплащане между частника и общината може би ще се случи в близко бъдеще и тази част от улицата също ще стане общинска както е предвидено в пуп-а.

За жалбите до сега точно това се случи- отвърнаха й че са неоснователни от всичките институции към които ги е пратила, след проверката, която направиха ограните от контрола по строителството от общината - не се намериха никакви нарушения и определено не искам да пристъпим някакъв закон от незнание, дори за сондата в имота ни си минахме по каналната процедура преди да я направим, да си извадим разрешително от басейнова дирекция и след това си я регистрирахме, не заради съседката, а за да ни е всичко наред, което се оказа добра практика, защото съседката и затова е пуснала жалба.

Изглежда, че жената не иска съседи, но това нямаше от къде да го знаем, когато закупихме имота :( . Самата тя има неща, които съм сигурна, че не са съвсем както трябва, напрмер кабелът й за ток минава почти през средата на нашия имот, наместо през улицата и е увиснал доста ниско, което леко ме притеснява, има бараки и други такива, но определено нямам желанието да й отвъщам на жалбите със жалби, няма никакъв ефект от такива губещи времето действия. Просто искам да си живея мирно в дома си и всичко да ми е наред документално, законово и т.н.
dnightroad
Нов потребител

Мнениеот swenstyle » 07 Юни 2019, 14:34

няма логика в това, в момента улицата физически да съществува, а в кадастъра да е записана като частна. трябва да се консултирате с архитект (обикновено е безплатно), или дайте идентификатора на имота.
освен това има разлика между:
- частна улица - улица обособена в отделен имот само за нея, тя е частна, но е за обществено ползване
- част от имот която е отредено да бъде улица някога в бъдещето - не е частна улица, все още си е само имот.

да не би да става въпрос за тупик? вие най вероятно сте го купили със имота.

също можете да се консултирате с архитект, за да ви изготви една основателна добре аргументирана жалба срещу съседката, и която ако не я оттеглите, да я заплашите със събаряне.
swenstyle
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация