начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Съкращение по чл. 71 ал. 1 по време на болничен - въпрос

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съкращение по чл. 71 ал. 1 по време на болничен - въпрос

Мнениеот vikincet0 » 07 Окт 2020, 14:08

Здравейте,

Извинявам се ако вече има тема с въпросите, които искам да задам, но претърсих почти всички страници и не открих отговор на това, което търся като информация!
Преди няколко месеца смених работното си място и сключих трудов договор с работодателя по чл.67 с изпитателен срок по основание чл. 70 в полза на работодателя. Разбрах, че съм бременна и излезнах в болничен, издаден от ЛКК, поради усложнения. Изпратих на работодателя си първия болничен лист, който ми беше издаден, а след тези 30 дни, изпратих и продължението от болничния. Работодателя ми върна отговор, че ще входират продължението от моя болничен, но са взели решение да ме съкратят по чл. 71 ал.1 и да отида да си взема документите от фирмата в удобно за мен време.
Тъй като аз съм в несъстоятелност да си намеря нова работа в момента, защото имам усложнения с бременността, на практика съм осигурявана 7 години на приблизително висока работна заплата за страната се оказва, че аз трябва да очаквам да взимам помощи от държавата вместо майчинство.
Въпросите ми са следните:
1. Действително ли ако не съм назначена на трудов договор ще взимам минимално обезщетение за майчинство независимо, че осигуровките ми за 7 години назад са безупречни и без прекъсване?
2. Какво се случва с болничния лист, когато ме съкратят - как мога да го продължа и въобще мога ли да го продължа по някакъв начин?
3. Мога ли да основа ЕООД и да излезна в майчинство, за да ми изплащат така или иначе полагащото ми се обезщетение? Тоест ако реша да се самоосигурявам 2 или 3 месеца за самоосигуряване достатъчни ли са?
4. Ако отговора на третия въпрос е положителен и мога да си основа ЕООД - болничния в който съм в момента проблем ли ще бъде?

Благодаря предварително за вашите отговори!
vikincet0
Нов потребител

Назад към Трудово право