начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Неизплатени заплати и фирма в процедура по фалит

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизплатени заплати и фирма в процедура по фалит

Мнениеот h_and_z » 27 Окт 2020, 11:42

Здравейте,
пиша тук с надежда за адекватни съвети,които биха помогнали на мен и на мои колеги да си получим изработените пари/още от 2019 год./.
Ноември 2019 г. съкратиха цялата фирма, като ни казаха,че фирмата обявява фалит и неможе да плаща заплати.Аз лично имам да получавам около 5000 лв.Обърнах се към Инспекция по труда, направиха съответна проверка ,установиха дължимите суми, като ми изпратиха уведомително писмо, в което подробно е описано за кой месец-колко пари ми дължи фирмата, освен това дават 1-месечен срок на фирмата да изплати дължимите заплати.Ако в този срок фирмата не изплати дължимите суми, можем да подадем заявление в съда за издаване на изпълнителен лист, с който посредством ЧСИ можем да си съберем дължимите от фирмата суми.Даже в писмото беше приложено и съответното заявление, което да подадем в съда за издаване на изп.лист.Така.. естествено фирмата не плати нищо, подадохме това заявление до съда ,като приложихме и писмото от Инспекция по труда/това се случва месец.2.2020г/,след 1 месец идва писмо от съда на какво основание искаме тези суми и че трябва да заплатим държажна такса.Попълнихме основание-дължими и неизплатени заплати и приложихме бележка от банката за заплатена държ.такса.От март месец досега няма нищо, докато вчера отново получавам разпореждане от съда/Софийски.р.съд/- да попълня основание, на което искам описаните суми, в противен случай, заявлението ми ще бъде върнато.Започвам да си мисля,че съдът се подиграва с нас, какво повече да пиша в това основание освен дължими и неизплатени заплати за 2019 год.?Значи Инспекция по труда можа да си свърши работата и в рамките на 1 месец можа да ни изпрати изчерпателно писмо с отговор, а съдът вече 8 месеца само ни мотае и неможа да издаде този прословут изп.лист.А уж такива казуси се разглеждали по "бързо производство".Какво ще ме посъветвате да направя?Пак да попълвам ново заявление с основание- дължими заплати/за 3-ти път/?Знам, че тук има компетентни и знаещи хора, надявам се да ми помогнете като ме посъветвате какво да направя.Извинявам се за дългия пост.
h_and_z
Нов потребител

Re: Неизплатени заплати и фирма в процедура по фалит

Мнениеот svegrigorov » 27 Окт 2020, 14:40

За да получиш парите си, фирмата реално трябва да има материалната възможност да удовлетвори дължимите заплати. Има ли активи и пари по банковите сметки? Малко вероятно.

Не сте попълнили правилно бланката за заповедта за изпълнение, заради това съдът ви е дал указания 3 пъти.
svegrigorov
Потребител

Мнениеот jhoro » 27 Окт 2020, 18:21

h_and_z написа:Започвам да си мисля,че съдът се подиграва с нас, какво повече да пиша в това основание освен дължими и неизплатени заплати за 2019 год.? Значи Инспекция по труда можа да си свърши работата и в рамките на 1 месец можа да ни изпрати изчерпателно писмо с отговор, а съдът вече 8 месеца само ни мотае и не можа да издаде този прословут изп. лист. А уж такива казуси се разглеждали по "бързо производство". Какво ще ме посъветвате да направя? Пак да попълвам ново заявление с основание- дължими заплати /за 3-ти път/?Знам, че тук има компетентни и знаещи хора, надявам се да ми помогнете като ме посъветвате какво да направя. Извинявам се за дългия пост.

Здравейте! Пропускам част от поста и направо на въпросите!
Явно - освен с ИТ не сте провели консултация (поне) с адвокат. Иначе - той щеше да попълни или да Ви даде съвет относно съдържанието на исковата молба.
Даже има тема (макар доста стара) тук - „Искова молба до съда за неизплатени заплати“.
Иначе - съдът не Ви мотае. Просто - първото СЗ е било пролетта, второто - есента. Не забравяйте, че имаше период, в който съдилищата не заседаваха.

svegrigorov написа:За да получиш парите си, фирмата реално трябва да има материалната възможност да удовлетвори дължимите заплати. Има ли активи и пари по банковите сметки? Малко вероятно.

Дали има активи е едно, дали ще останат за заплатите - друго! Справка
Чл. 722. (1) При извършване на разпределение на осребреното имущество вземанията се изплащат в следния ред:
1. вземания, обезпечени със залог или ипотека, или запор или възбрана, вписани по реда на Закона за особените залози - от получената сума при реализацията на обезпечението;
2. вземания, заради които се упражнява право на задържане - от стойността на задържания имот;
3. разноски по несъстоятелността;
4. вземания, произтичащи от трудови правоотношения, възникнали преди датата на решението за откриване на производството по несъстоятелност;
5. издръжка, дължима по закон от длъжника на трети лица;
6. публичноправни вземания на държавата и общините, като данъци, мита, такси, задължителни осигурителни вноски и други, възникнали до датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност;
7. вземания, възникнали след датата на решението за откриване на производството по несъстоятелност и неплатени на падежа;
8. останалите необезпечени вземания, възникнали преди датата на решението за откриване на производството по несъстоятелност;

Вземания, произтичащи от трудови правоотношения са на четвърти ред!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 27 Окт 2020, 23:42

Обърнете се към Фонда за гарантиране на вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя:
https://www.nssi.bg/benefits/gvrs
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 28 Окт 2020, 06:09

Допълнение!
Сещам се е нещо - вчера съм пропуснал.
Питащия казва
h_and_z написа:…като ни казаха,че фирмата обявява фалит …

Не е ясно, на какъв етап е производството по несъстоятелност на работодателя?

Друг момент - говори се за „неизплатени заплатИ от 2019 година”. Защо е чакано досега?
Чл. 327. (1) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
предписанието на здравните органи;
2. работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Назад към Трудово право