начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Какъв е най-лекият вариант за управление на ЕС?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какъв е най-лекият вариант за управление на ЕС?

Мнениеот guesswho » 30 Ное 2020, 02:41

Здравейте,

Ситуацията в моя прекрасен вход е следната - официално нямаме домоуправител, никой не иска да се регистрира в общината, имаме касиерка, която събира пари и води отчет, плаща сметки и т.н., а на общите събрания, които съм се опитвал да събирам няколко пъти присъстват максимум 1/3 от живущите. Другите просто не им пука - "ще сляза след малко", "следващият път ще дойда" и т.н. класическа българска незаинтересованост.

Въпросите ми са няколко:
- Ако реша да стана домоуправител(защото няма кой, а има много работа за вършене), реално имам ли някакви полезни ходове, понеже ако хората не се събират и няма минимум кворум за вземане на решения(50% от общите части ли бяха за важни решения?), то реално и да се събираме и да си говорим - нямаме как да вземем легитимни решения.
- Какви са минималните участници, които трябва да се регистрират в общината, за да са нещата изпипани по книга - чета някакви неща за домоуправител, касиер, контрольори - поне 5-6 човека, а ние по толкова едвам се събираме на събрание, камоли някой да се навие да съдейства...
- Възможно ли е за вземане на дадено решение(примерно за ремонт на входна врата) да се съберат подписи от съседите в рамките на дни под формата на някакъв протокол, а не на конкретно свикано ОС?
- (малко извън-правен въпрос) Бихте ли ми дали идеи как мога да убедя съседите, че трябва да са отговорни към ЕС, има решения, които трябва да се вземат и т.н.

Главният ми проблем е следният - има неща, които трябва да се правят, сравнително спешно - автомати на врати, ремонти... обаче дори да се съберем 5-6 комшии и да се подпишем, че сме решили да правим някакъв ремонт, утре някой друг ще каже "аа, аз такова решение не съм вземал", че и да подаде жалба, че сме изхарчили пари от фонд ремонти. Т.е. в този вариант нямаме полезен ход и се чудя откъде да започна.
guesswho
Младши потребител

Re: Какъв е най-лекият вариант за управление на ЕС?

Мнениеот lawryhelp » 30 Ное 2020, 10:29

ЗАКОН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ
===
Кворум за провеждане на общото събрание

Чл. 15. (1) (Доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Общото събрание се провежда, ако присъстват лично или чрез представители собственици на най-малко 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, с изключение на случаите по чл. 17, ал. 2, т. 1 - 4 и 7.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Ако събранието не може да се проведе в посочения в поканата час поради липса на кворум по ал. 1, събранието се отлага с един час, провежда се по предварително обявения дневен ред и се смята за законно, ако на него са представени не по-малко от 33 на сто идеални части от общите части на етажната собственост.
(3) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Когато в случаите по ал. 2 липсва изискуемият кворум, събранието се провежда на следващия ден, а ако той е почивен или официален празник, в следващия работен ден, в часа и на мястото, посочени в поканата по чл. 13, ал. 1 за свикване на общото събрание. [u][u]Ако липсва необходимият кворум по ал. 1, събранието се провежда по предварително обявения дневен ред и се смята за законно, колкото и идеални части от общите части на етажната собственост да са представени.[/u][/u]
lawryhelp
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 30 Ное 2020, 11:09

Най-лекия вариант е, да няма конфликти.
В нашата ЕС е същото положение и няма проблеми.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот lakavitsa » 30 Ное 2020, 14:04

КЪМ "ще сляза след малко", "следващият път ще дойда" БИХ ДОБАВИЛ И "като слизаш надолу звънни ми..." /за да не се мине, ако други не се явят на ОС, въпреки че в съобщението за Общо събрание е указана дата, място и час на провеждане на Събранието. Новото обновяване на ЗУЕС се отлага от година и половина, въпреки направените инициативи и предлоения от/чрез Строителното министерство. Подсещам врачанската министърка на ведомството...
lakavitsa
Потребител

Мнениеот guesswho » 30 Яну 2021, 01:58

Бях забравил изобщо за темата. Благодаря ви за отговорите. Това е обнадеждаващо, че поне хората дето ни пука, можем да вземаме решения и не сме блокирани. Явно не е проблемът в мен като "непрофесионалист", че ЗУЕС ми се струва пълен с абсурди...

"Най-лекия вариант е, да няма конфликти."

Абсолютно вярно. За щастие конфликти няма, освен един пияница, който от време на време прави золуми. Но освен конфликти, няма и грам заинтересованост.
guesswho
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 30 Яну 2021, 11:24

Здравейте!
Нормално е да забравите - едно от най-хубавите качества на мозъка е, да забравя. Иначе - би се препълнил с информация.

Това, че няма конфликти е добре. Колкото до заинтересоваността - има една поговорка: „За вода ходи жаден - не ходи бърз!“
За всеки конкретен проблем - най-заинтересован ще е най-засегнатия. Ако протече покрива - ще протече на последния етаж, ако се запуши канала - ще се наводни първия етаж. Затова има текстове:
Чл. 48. (6) Всеки собственик може да извърши със собствени средства, материали и/или труд необходим ремонт на общи части на сградата без решение на общото събрание. Разходите за извършване на ремонта, направени от собственик за негова сметка, с решение на общото събрание се възстановяват или се прихващат от дължимите от него вноски по чл. 50 след представяне на документи, удостоверяващи плащанията.

Относно свикване на общото събрание:
Чл. 12. (5) Общо събрание може да бъде свикано от всеки собственик или ползвател в неотложни случаи или когато е изминала повече от една година от последното проведено общо събрание.

Щом от Ваша страна има желание, да раздвижите нещата - обявявате дата за ОС и дневен ред, и действате по разпоредбите на чл. 15.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот todorst » 09 Фев 2021, 22:09

Въпросният чл. 15 е готин! Събранието е обявено за понеделник по всички правила. Не се получи- няма след час поне 33 %. Във вторник се събрахме представители на 3 апартамента от последния етаж и двама подръжници от другите.Около 15%. Но събранието е редовно, законно и решенията също. Взехме и Решение за текущо управление - решенията да се вземат от УС. При неплащане ,търсене по съдебен ред. За да няма скандали не настъпихме никого цели 12 месеца. И на следващото събрание дойдоха болшинство.
todorst
Потребител

Назад към Етажна собственост