начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Доначисляване имотен данък по ЗМДТ

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Доначисляване имотен данък по ЗМДТ

Мнениеот didi987 » 12 Яну 2023, 15:00

Живея в соц.блок,строен 1968г.,който е ЕПК,Жилището е било собственост на свекър ми и свекърва ми,които починаха-свекър ми през 1998г.,свекърва ми 2008г.Когато почина свекърва ми, пуснахме декларация по чл.14 от ЗМДТ на името на съпруга ми,който беше единствен наследник, в срок.В нея посочихме,че е основно жилище и конструкция ЕПК.Пред 2011г. почина съпругът ми и аз пуснах нова декларация, в която вписах себе си и двете си дъщери като наследници.И в нея посочихме ЕПК и основно жилище.Миналата година малката ми дъщеря си купиха жилище и отиде в община Триадица да отмени основното си жилище от нейната част, тъй като живее вече в друг квартал и желае там да и е основно жилище.Но...Останахме гръмнати.В данъчното и казват, че при тях блокът се води ЕПК, но нашите партиди са за панел и сега щели да преизчислят данъка за 5 год. назад.Гледам си последните 2 декларации, които пазя- не съм посочвала конструкция панел.И съм в параграф 22.Трябва ли да плащаме и защо, щом съм обявила правилно в декларациите? Ако грешката е при тях, аз каква вина имам? Как бих могла да изляза от тази ситуация и как мога да проверя кога и как партидата на жилището е записана като панел? И изобщо длъжна ли съм да заплатя?
didi987
Младши потребител

Re: Доначисляване имотен данък по ЗМДТ

Мнениеот thebeast » 13 Яну 2023, 01:11

В декларацията по чл. 14 от ЗМДТ има конструкции ПН, ПМ, М1, М2 и М3 - в коя от тези колонки е поставен Х?
Ако е отбелязан М2 дължите разликите в задълженията между М3 и М2, ведно с лихвите за закъснение и губите отстъпките, ако е плащано до 30 април на съответната година. Ако в декларацията е отбелязано М3 в миналото, а служител обработващ декларацията е въвел М2, то отново дължите разликите, но без лихви, тъй като не по вина на длъжника не е установено задължението и не е налице забава в плащането (т.е. следва да Ви сторнират лихвите, тъй като системата ги начислява автоматично и не е толкова умна, за да разбере обстоятелствата). По-сложно е ако задълженията са плащани до 30 април с отстъпка при правилно деклариране, тъй като не дължите и сумата на отстъпките, и тях трябва да Ви сторнират от главниците. Ако е налице основание за сторниране, не се надявайте да го направят по тяхна инициатива, следва да отправите мотивирано писмено искане.
thebeast
Потребител

Назад към Данъчно право