начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Вписване домоуправител в общината

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Вписване домоуправител в общината

Мнениеот pitasht » 07 Фев 2024, 13:00

Здравейте
Възникна конфликт между мен и юристи на 2 общини какви документи са нужни за вписване на платен домоуправител
Аз смятам че само общо събрание.
Те искат и договора с ЕС.
Мнения?
pitasht
Активен потребител

Re: Вписване домоуправител в общината

Мнениеот guest1 » 11 Фев 2024, 09:34

pitasht написа:Аз смятам че само общо събрание.
Те искат и договора с ЕС.

Правите ли разлика, между понятията - "Общо събрание на Етажната собственост (ОС на ЕС)", "Решение нй ОС" и "Договор между ОС на ЕС и Домоуправител"?

Чл. 8.Договорът е съглашение между две или повече лица, за да се създаде, уреди или унищожи една правна връзка между тях.

Ако няма връзката - какво ще регистрирате?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот todorst » 13 Мар 2024, 12:21

Имаме Етажна собсттвеност / ЕС / На общо събрани е избран съсобственик за Управител. Той има и фирма ЕООД. Някои разходи ги заплаща от името на неговата фирма, после ги прехвърля на ЕС. Досега плащам Фонд ПУ /поддръжка и управление / срещу измислена бележка . Аз съм закупил апартамента на името на моето ЕООД юридическо лице. Вече искам фактура и плащане по банков път. Но имам отказ . Моля за коментар.
todorst
Потребител

Мнениеот guest1 » 13 Мар 2024, 21:29

todorst написа:Имаме Етажна собсттвеност / ЕС / На общо събрани е избран съсобственик за Управител. Той има и фирма ЕООД. Някои разходи ги заплаща от името на неговата фирма, после ги прехвърля на ЕС. Досега плащам Фонд ПУ /поддръжка и управление / срещу измислена бележка . Аз съм закупил апартамента на името на моето ЕООД юридическо лице. Вече искам фактура и плащане по банков път. Но имам отказ . Моля за коментар.

:D Голяма бъркотия!
Кой е домоуправител - ФЛ, собственик на фирмата или ЮЛ, самата фирма (неговото ЕООД)?

Отказ за плащане по банков път е ... хмммм!
Отказ за издаване на първичен счетоводен документ е много кофти! НАП биха проявили интерес!

guest1
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 23 Мар 2024, 13:31

Не ме разбрахте - регистрацията става по силата на ОС, това е ясно и да, правя разлика.

Просто ми искат и договора което мисля няма връзка и не е нужно.

Така или иначе го дадох да няма разправии, но въпросът ми е принципен- дали смятате че е нужно да се дава в общината? И на база на кой текст от закона, защото втора обищна го искат а аз не виждам законова разпоредба никъде?
pitasht
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 23 Мар 2024, 21:04

pitasht написа:Не ме разбрахте - регистрацията става по силата на ОС, това е ясно и да, правя разлика.

Разбрах Ви много добре!

С решение на ОС на ЕС се открива процедура за избор на Управител ... някой - не персонално.

Договора се сключва между - от една страна ЕС и от друга страна конкретното лице.

Ако утре смените управителя - пак ли същото решение ще занесете?

guest1
Активен потребител

Мнениеот mariana19621 » 24 Мар 2024, 02:47

Не зная дали освен в България в друга страна има такъв Закон за етажната собственост. Живея в добрата стара Англия от 15 години. Сменила съм десетина адреса за това време. Такова чудо тук няма! Живея в комплекс от къщички (89 броя апартаменти има в тях), хората лицемерно се поздравяват помежду си, повечето не се познават. Има си фирма за обслужване, която се занимава с поддръжката на общата част на имотите. Плаща се месечно такса за това и няма как да не я платиш защото ще те дадат на съд и ще продадат жилището ако е твое. Няма тън, няма мън. Толкова ли е сложно да се направи това и в България? Защо съседите трябва да се изпокарат докато решават общи за сградата въпроси? Не е ли по-добре да си има Закон за управление на собствеността, такса за обслужването и фирма, която да се грижи за общите проблеми като чистене, осветление, поддържане на градинките (тук те са много поддържани), текущи ремонти...
Ако има проблем се информира фирмата (има табло с телефон и имейл) и тя си върши работата.
mariana19621
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 24 Мар 2024, 09:04

mariana19621 написа:Не зная дали освен в България в друга страна има такъв Закон за етажната собственост.

Има си български израз - точно за такива неща.
"Защо да е лесно, като може да е трудно?"

Според мен - поне една трета от гекстовете в ЗУЕС са само "пълнеж" - пожелания, коитэ не ке спазват на много места. Нито има избрани управитери и контрольори, нито се провеждат оцщи къбрания - по регламент, нито се поддържа фонд "Ремонт и обновяване" ...
И нямажелатие, нещата да станат работещи!

guest1
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 25 Мар 2024, 10:31

Разбирам че никой не иска да отговори на въпроса ми -
Събрание провеждам всяка година както е по закон не от преди 20 г, договор сключвам защото съм професионален управител.
Говоря за събрание от сега и договор от сега не последната от петилетк по времето на Тодор Живков.
Питането ми беше просто - дали общината има право да иска договора и да не иска да ме впише докато не го дам? при положение че изборът изхожда от ОС не по силата на договора?
И понеже втора община ми го изисква реших че има някакво разумно обяснение. Явно така гледам даже идея нямате за каво говоря. / пиша - за тия дето формализът е над всичко/
Аман от дървени философи.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 25 Мар 2024, 10:33

За тия дето все пак имат претенции на прависти можехте да кажате: да договорът е нужен и се прилага към решението на ОС - съобразно еди кой си текст.
Не е нужен и не с представя в обищината - понеже няма изискване на законодателя и т.н.
Вие какви мемоари написахте - нямам думи.
Всички по темата :D :D :D
pitasht
Активен потребител

Назад към Етажна собственост