начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Превод на заплата в определена банка ?!?!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Превод на заплата в определена банка ?!?!

Мнениеот pie34 » 25 Авг 2024, 21:04

Интересно все още има фирми в България , които искат да си вадиш определена сметка към “тяхна банка” това го няма никъде , но както и да е. Онзи ден разбрах че изи пей издават карта която е същата като другите с айбан и право да получаваш работна заплата напълно легален български айбан , работодателят отказва ?! Не е ли незаконно при положение че му давам банковата си сметка?

И нещо друго за да не отварям нова тема , едно приятелче не е от 15 години в сега си дойде и вика в 3 банки му отказват да отворят банкова сметка защото е “безработен” той обяснява на дамите че в момента ходи на интервюта за работа и за това иска предварително да си отвори разплащателна сметка и в момента не може да назове “работодател” и колко ще получава ?
pie34
Младши потребител

Re: Превод на заплата в определена банка ?!?!

Мнениеот guest1 » 25 Авг 2024, 22:39

Здравейте!
По първия въпрос- незаконно е! На работодателят му е по-лесно, да прави "групови преводи", но това те е основание

За приятеля - статута (работещ, учещ, пенсионер, безработен) не е от значение.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот berto » 25 Авг 2024, 22:45

Да си направи в голяма банка и да каже, че основанието е "захранване" и да сложи 5лв. пък като го одобрят за работа, да отиде в банката и да каже кой е работодателят и да открие ново основание "заплата".
berto
Потребител

Мнениеот bozyo » 25 Авг 2024, 23:19

да каже, че е за плащане към НАП, пък да види стиска ли им на "дамите". най-смешното/тъжното/страшното е, че няма да излъже нито капка. глоби по ел.фиш от камери, например, които са дадени на публичен изпълнител за събиране, в наше село отказват да приемат плащането им в брой. само с банков превод или с дебитна карта, но и двете искат банкова сметка. да, да, знам за касовите преводи, но там комисионните са убийствени.
bozyo
Потребител

Мнениеот guest1 » 26 Авг 2024, 00:21

berto написа:Да си направи в голяма банка и да каже, че основанието е "захранване" и да сложи 5лв. пък като го одобрят за работа, да отиде в банката и да каже кой е работодателят и да открие ново основание "заплата".

Нещо бъркаш - основание има за превод, не за откриване на сметка!

Няма нужда да е "в голяма банка" - вече и EasyPay презлагат карти!

guest1
Активен потребител

Мнениеот pie34 » 26 Авг 2024, 04:23

Здравейте , благодаря за включването в темата.

Аз щях да му предложа картата в изи пей за получаване на заплата ( иляда лева кеш или по банка не е от значение къде ще ги взимаш )

Въпроса е че на мен ми отказаха да превеждат заплатата ми в изи пей ( “началнико” вика не е банка работим със уни****

Та доколкото разбрах от guest1 е незаконно имам право да дам АЙБАНа а вече дали е изи пей или не нямат право да откажат превод ?
За откриването в голяма банка, големи обяснения братче първо аз също пробвах онлайн снощи в една голяма за него , и наистина излиза поле “работодател” за разплащателна сметка ,голям цирк в България , ако човек ще има да взима пари от продажба на нещо след 2 месеца няма да може да си отвори сметка по рано защото в момента няма какво да взима ( без значение че ще им вкара кеш в момента на откриване и ще заплаща такса )
pie34
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 26 Авг 2024, 09:00

Добър ден!
Снощи отговорих набързо и не ми се търсеше. Ето текста от [url]Кодекса на труда[/url]
Чл. 270. (3) Трудовото възнаграждение се изплаща лично на работника или служителя по ведомост или срещу разписка или по писмено искане на работника или служителя - на негови близки. По писмено искане на работника или служителя трудовото му възнаграждение се превежда по негова платежна сметка. В случай че платежната сметка е извън страната, таксите за паричния превод са за сметка на работника или служителя.

Както се вижда, основния вариант е "в брой" - от касата на фирмата.
При банков превод се допуска и "сметка извън страната"!

guest1
Активен потребител

Мнениеот pie34 » 26 Авг 2024, 15:36

Интересно , че в закона позволяват чужд айбан и сметка , а в реалността , ти казват определена банка или по някаква случайност която ти си избереш ама да е банка ИЗИ пей не се съгласиха при мен “ не било банка “

Момчето е с белгийска сметка иначе еврова , но много ме съмнява български чорбаджия да тръгне да превежда пари по сметка в евро в белгийска банка
pie34
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 26 Авг 2024, 17:15

pie34 написа:Интересно , че в закона позволяват чужд айбан и сметка , а в реалността , ти казват определена банка или по някаква случайност която ти си избереш ама да е банка ИЗИ пей не се съгласиха при мен “ не било банка “
Момчето е с белгийска сметка иначе еврова , но много ме съмнява български чорбаджия да тръгне да превежда пари по сметка в евро в белгийска банка

Решението е само едно - сменяйте „чорбаджиите“!

Технически - платеца ще нарежда „в левове“, а получателя ще ги получава „в евро“.
Ако все пак се врече - може вместо „нормален банков превод“ да ползва Opal Transfer или TransferWise.
Таксите са много по-малки.

guest1
Активен потребител

Мнениеот pie34 » 26 Авг 2024, 18:30

Човек разбирам те , ама реалността е че щом в изи шек дето има български айбан , са направили и не искат , какво остава за чужд да си играят..

Явно това че в закона го пише да се взима и кеш не по банка не е ли само за фирми до 100 човека защото мисля че за над 100 човека персонал промениха нещо закона и изискват само по банков път и те за това ползват разни отстъпки от банка Х и ти казват вади сметка там ..
pie34
Младши потребител

Назад към Трудово право