начало

ВКС възобнови делото срещу прокурора, съден заради обвинение срещу Петьо Еврото ВКС възобнови делото срещу прокурора, съден заради обвинение срещу Петьо Еврото

Отмяна или обезсилване на правото на ползване?

Казуси за недвижими имоти

Отмяна или обезсилване на правото на ползване?

Мнениеот Becko » 27 Ное 2004, 00:22

Здравейте,

През 2000 г. ми прехвърлиха вилен имот върху който единият от собствениците си запази право на ползване. До настоящия момент Ползвателя нито е регистрирал в данъчната служба този имот, нито плаща данъци, нито се грижи за поддръжката на имота, нито плаща текущите сметки. Появява се 1-2 пъти годишно. Същевременно аз съм подал декларация, че съм собственик на имота, плащам данъците и текущите сметки, извършвам ремонти необходими за поддържането на имота.

Какъв е реда при който би могло да се развали или обезсили правото на ползване, тъй като Ползвателя по емоционални причини заплашва с разваляне на прехвърлянето?

Предварително ви благодаря.

[%sig%]
Becko

Re: Отмяна или обезсилване на правото на ползване?

Мнениеот monteskio » 27 Ное 2004, 12:06

Здравейте,
Вие правилно плащате данъжи и режийни разноски за имота, поради факта, че сте собственик на имота. Качеството Ви - "собственик" , не е пълно тъй като - Вие търпите ползването на имота от трето лице в полза на което има учредено ограничено вещно право на ползване т.е. Вие притежавате "голата собственост.
Това ограничено вещно право се погасява със смъртта на лицето, като същото това право не е прехвърлимо и не е наследимо. То е лично право. Поради тази му същност ИМА ПРАВНА ВЪЗМОЖНОСТ лицето , в полза на което е учредено това права да направи НОТАРИАЛЕН ОТКАЗА ОТ НЕГО. Това става посредством нарочна декларация. Като резултат от това извършеното действие ще приежавате в пълнота собствеността , т.е. ще бъдат налице и трите елемента, трите правомощия - ползване, владение, разпореждане.

УСПЕХ!

МОНТЕСКИО
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Becko » 27 Ное 2004, 16:50

МОНТЕСКИО благодаря за отговора, но сигурно не съм се изразил добре. Лицето не желае да направи "нотариален отказ от правото си на ползване", а желае да развали нотариалното прехвърляне и да си върне собствеността.

Тъй като не съм запознат със задълженията които има лицето ползващ се с право на ползване, ми звучи много тъпо аз да поемам всички задължения за доброто на даденият имот, а той само да се ползва от облагите. И в тази връзка, ще съм ви признателен, ако ми кажете къде мога да прочета за задълженията на лицето имащо "право на ползване" и съответно задълженията на собственика на имоте (т.е. моите).

Веско
Becko

Мнениеот bgjurist » 27 Ное 2004, 17:12

Както колегата отбеляза, това право е НЕОТЧУЖДАЕМО - вижте Закона за собствеността. По казуса следва да се обърнете към Данъчната дирекция по местонахождението на имота, за да потърсите съдействието им и да се декларира ползвателя като данъчно-задължен субект. По въпроса, че щял да развали прехвърлянето на имота, най-вероятно се касае за изнудване. Повече подробности - на 0889 644 763
bgjurist
Потребител

Мнениеот лунатик » 27 Ное 2004, 17:50

Не е точно, че собственика е длъжен да плаща разноските по имота си върху който има учредено ограничено вещно право на ползване. Това е задължение на ползвателя и описано в Закон за собствеността:

Чл. 57. (1) Ползувателят е длъжен да плаща разноските, свързани с ползуването, включително данъците и другите такси, да поддържа вещта в състоянието, в което я е приел, и да я върне на собственика след прекратяване на правото на ползуване.
(2) При предаване на имота се съставя опис. При липса на опис предполага се, до доказване на противното, че имотът е предаден в добро състояние.
(3) Ползувателят не отговаря за овехтяването и изхабяването на вещта, които се дължат на обикновената употреба.
(4) Той е длъжен да застрахова вещта в полза на собственика и да плаща премиите за застраховката, ако не е постановено или уговорено друго.
Чл. 58. Ползувателят е длъжен да съобщава на собственика за всяко посегателство върху собствеността.
---------------
Така, че вие не сте длъжни да плащате за сметка на ползвателя данъците и застраховките. Нещо повече - тяхното неплащане от страна на ползвателя може да е основание да искате разваляне правото на ползване:

Чл. 61. Собственикът може да иска от съда да прекрати правото на ползуване, ако ползувателят, въпреки отправеното му предупреждение, продължава да си служи с вещта по начин, който застрашава същата с разрушаване или със значително повреждане, АКО НАРУШАВА СВОИТЕ СЪЩЕСТВЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ или ако съществено променя вещта.
---------------
Плащането на данъци, такси, застраховки е едно много съществено задължение на ползвателя.
лунатик

Мнениеот галина » 28 Ное 2004, 13:56

Споделям напълно казаното от Лунатик по казуса.Смятам,че е редно да се обърнете към съда. А що се касае до въпроса,че ползвателят ви заплашва,смятам,че това наистина е изнудване от негова страна и с този свой подход няма да успее. Пазете си всички документи,удостоверяващи,казаното по-горе от вас,тъй като те ще ви бъдат от полза в спора.Мисля,че не бива да се притеснявате излишно, а да се обрънете към точния човек,който ще ви помогне. УСПЕХ !
галина

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 28 Ное 2004, 21:26

Здравейте, доколкото разбрах имота ви е прехвърлен от повече от един собственик, а право на ползване си е запазил само един от съсобствениците, така че вие в общия случай имате не само голата собственост върху целия имот, но и право на ползване съответстващо на частта от имота придобита от другите съсобственици. Освен ако имота е бил СИО към момента на прехвърлянето, тъй като понеже между съпрузите не е налице съсобственост а СИО, съпругът който не си е запазил право на ползване не може да се счита че ви е прехвърлил някаква своя част от правото на ползване поради факта че не си го е запазил, първо защото за това се иска съгласието на другия съпруг и второ самостоятелно право на ползване за него няма, а съпругът който си е запазил правото на ползване има право на ползване върху целия имот.
Колкото до възможността да се "развали" прехвърлянето- това зависи от вида на договора с който сте получили собствеността- продажба, дарение, прехвърляне срещу издръжка и гледане... както и евентуални пороци на сделката.

Дайте повече информация.
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 29 Ное 2004, 01:03

Малко уточнение:
"Освен ако имота е бил СИО към момента на прехвърлянето, тъй като понеже между съпрузите не е налице съсобственост а СИО, съпругът който не си е запазил право на ползване не може да се счита че ви е прехвърлил някаква своя част от правото на ползване поради факта че не си го е запазил, първо защото за това се иска съгласието на другия съпруг и второ самостоятелно право на ползване за него няма, а съпругът който си е запазил правото на ползване има право на ползване върху целия имот."

Имам предвид че съпругът който не си е запазил правото на ползване няма самостоятелно право на ползване на идеална или реална част от имота, а право на съвместно ползване заедно с другия съпруг. Темата за ползването по режим на СИО и по точно перхвърлянето й не са изрично уредени никъде, което допълнително усложнява нещата. А въпроса за съгласието също може да се окаже спорен в зависимост от другите клаузи в нотариалния акт, които следва да се тълкуват.
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот мария » 29 Ное 2004, 23:03

При така изложената фактология, мисля че имаш всички шансове за благоприятно съдебно решение. Моят съвет е да не чакаш, а се отърви от мнимия ползвател. дори имаш и законни средства за това.
мария

Мнениеот Becko » 01 Дек 2004, 00:46

Много ми помогнахте, за което благодаря много на всички.

Само един последен въпрос: Тъй като имота е вила и лицето не пребивава там (дори не ходи там), а просто желанието му да притежава имота е причината на отправените от него заплахи, дали да заведа дело или да не се притеснявам за по-нататъшни действия от негова страна?

Отново ви благодаря.

Веско
Becko

Мнениеот галина » 01 Дек 2004, 19:38

Моят съвет / ако разбира се го приемеш/ ,е да водиш дело и просто на ползвателят да му бъде отнето това право. Още повече,че това повелява и Закона за собствеността.Ти си напълно в правото си да водиш такъв иск и да го спечелиш,като представиш и писмени доказателства, и гласни такива. Между другото ако аз съм на твое място,бих уведомила и прокуратурата за неговите противоправни действия.Протоколът за предупреждение би могъл и да подейства и да го накара да престане този тормоз над Вас.Каквото и да бъде Вашето решение- ЖЕЛАЯ ВИ УСПЕХ И СЪМ УБЕДЕНА ЧЕ ЩЕ ГО ИМАТЕ !
галина

Назад към Имотни казуси