начало

ВКС възобнови делото срещу прокурора, съден заради обвинение срещу Петьо Еврото ВКС възобнови делото срещу прокурора, съден заради обвинение срещу Петьо Еврото

Може ли някой да ми помогне?!?!?!?!?

Казуси за недвижими имоти

Може ли някой да ми помогне?!?!?!?!?

Мнениеот OmiSan » 09 Дек 2004, 17:47

Преди време (около 1 година) станах поръчител по заем от ДСК, заедно с един мой колега. Кредитополучателят получи исканата сума за закупуване на жилиже, като учреди ипотека на самото жилище, в полза на ДСК.
Оказа се, че нашият човек (кредитополучателят) е плащал вноските си по заема само през първите три месеца, след което е престанал да плаща и се е изнесъл от града. Жилището му е тук и в момента никой не живее вътре.
След като е спрял плащанията по заема, ДСК се е опитала да се свърже с него, но като не го е намерила, наложи запор на заплатите ни с колегата, като поръчители.
Вече повече от половин година ние плащаме вноските по този заем и питаме банката не е ли редно първо да пристъпи към продажбата на имота и ако не бъде удовлетворена, тогава да слага ръка на нашите заплати, но отговора, който получаваме е, че след като поръчителите са налице и те могат да плащат, банката няма да пристъпи към нищо по отношение на този имот...
Редно ли е това?
Какво можем да направим, към кого да се обърнем и на кого да се оплачем, защото считаме, че това не е редно?
Молим ви да ни помогнете, за което предварително ви благодарим!
OmiSan

Re: Може ли някой да ми помогне?!?!?!?!?

Мнениеот Р » 10 Дек 2004, 13:57

Това е съвсем в реда на нещата. За банката това е по - удобния и лесен път и тя има правото и интереса да го предпочете. За нея длъжника се явява напълно чужд и непознат човек, вие сте били тези, които сте го познавали и сте поръчителствали, т.е. гарантирали сте пред нея, че длъжникът й ще си внася вноските.
По отношение на ипотекирания имот вие имате право да встъпите в правата на банката като привилегирован /ипотекарен/ кредитор и да предизвикате неговата публична продан, за да си съберете онова, което банката ви е взела.
Р

Re: Може ли някой да ми помогне?!?!?!?!?

Мнениеот bi_123 » 11 Дек 2004, 12:33

Банката предпочита да насочи изпълнението си към вас, защота едновременно събира вземанията си, а и продължават да текат лихви по сумата.Евентуалното изпълнение върху имота би довело до това да си върнат цялото вземане с много малко натрупана лихва.А така вие изплащате заема+печалбата на банката, като обезпечението продължава да стои в тяхна полза. Но никой няма право да принуди банката да насочи изпълнението към имота.Единствено можете да си помогнете като намерите длъжника и да го убедите, че е в полза на всички да си продаде по-бързо апартамента и с парите да върне дължимото на банката и на вас.След това току виж и за него останал някой лев.Колкото повече отлага,толкова повече и сумата расте.
bi_123
Нов потребител

Назад към Имотни казуси