начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

МОЛБА ЗА СЪВЕТ - изменение на строит. книжа без знанието на

Казуси за недвижими имоти

МОЛБА ЗА СЪВЕТ - изменение на строит. книжа без знанието на

Мнениеот Anna! » 12 Юни 2005, 23:05

Колеги, моля Ви за помощ по следния казус:

В процеса на строителство на жилищна сграда строителят - собственик на парцела, продава обект от нея-апартамент "на зелено" /т.е. закупено е право на строеж/ и е сключен договор за строителство.
В НА за продажбата на правото на строеж е отбелязано, че се закупува "ПС в/у апартамент№ от предвидената да се построи съгл. одобрен арх. проект №..от дата", като при съставяне на НА са представени действащите тогава строително разрешение и одобрени строителни книжа. Строежът е реализиран успешно и сградата получава удостоверение за въвеждане в експлоатация. Това удостоверение е представено от строителя на купувача на въпросния апартамент след изтичане срока на обжалването му.

Каква е изненадата на новодомеца, когато открива, че в Удостоверението за експлоатация фигурира освен вписаното в неговия нотариален акт разрешение за строеж, и второ такова, издадено след изповядване на сделката, както и екзекутивна документация! Съгласие на купувача за направените с тези документи изменения не е давано, макар че съгл. закона след придобиването на правото на строеж в сградата, той става възложител в извършващото се строителство и неговото съгласие е необходимо! Установява се, че в резултат на тези изменения цялостно е променен планът на избите и на клиента ми с новия план му е дадена изба, която няма нищо общо с описаната в НА нито по квадратура, нито по граници! Той, разбира се, не е съгласен да получи не това, което е купил и видял по действащите към подписването на НА строителни книжа. Моята молба към Вас е да чуя мненията Ви относно това какво бих могла да направя в този случай. За съжаление с успешното приключване на строителния процес според мен строителят вече няма права в/у обектите в сградата, за да поправи нещата - той реално ги е прехвърлил на различните собственици и ми се струва , че от него нищо не можем да искаме, макар той да е виновен за цялата каша.

Описаната в НА на клиента ми изба в момента е дадена на друг собственик, в чийто НА /съставен след изменението на стр. книжа/ пише друг №, но границите са същите. Предполагам, че бих могла да заведа дело с/у заемащия избата по Чл.108 ЗС, но нямам идея как би се развило това производство, з-то в него ще следва да бъде повдигнат и въпроса с неправомерно издаденото последващо строително разрешение и одобряване на екзекутивите, а другият съсобственик не е отговорен за това, т.е. ще имам проблем с доказването на факта, че другото лице владее "без основание".
Нотариус, с който работя, ми каза, че следва да се направи делба на избите, тъй като с двете строителни разрешения се е създала съсобственост в/у тези обекти. Не съм сигурна, че това е верното разрешение, тъй като първо, второто стр. разрешение според мен не е валидно изадено /без съгласието на всички възложители/ и второ, делбата следва да е м/у всички съсобственици, което автоматично изключва доброволната делба, понеже дублиране в граници има не само при тези обекти и едва ли ще се стигне до съгласие.

Когато посетих изповядвалата сделката нотариус се оказа,че в нейното дело и у моя клиент има две различни !!! таблици за определяне на техникоикономическите показатели на обектите /включващи различни номера и квадратури на избите, съответстващи на отделните апартаменти/, изготвени от един и същ лицензиран оценител, като парадоксът е, че са издадени въз основа на един и същ одобрен арх. проект !!! и е работено и по двете таблици, т.е. в НА-ве на първите продажби описанията на избите са по едната, а в останалите - по другата!
Много Ви моля да споделите мненията си и наистина много ми се иска да има начин да атакувам и строителя, който като повечето такива днес си е правил каквото си иска!
ПРЕДВАРИТЕЛНО МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗА ОТДЕЛЕНОТО ВРЕМЕ!
Anna!

Re: МОЛБА ЗА СЪВЕТ - изменение на строит. книжа без знанието

Мнениеот Anna! » 13 Юни 2005, 10:12

Колеги, моля дайте ми съвет! Знам, че казусът е дълъг, но съм сигурна, че имате повече опит от мен в тази област и бихте могли да ми помогнете. Благодаря отново!
Anna!

Мнениеот aglaia » 13 Юни 2005, 10:47

А какво пише във второто разрешение за строеж? За какно е издадено и каква е разликата с първото?
aglaia
Младши потребител

Мнениеот protekta- » 13 Юни 2005, 11:47

Пробвахте ли да се свържете със строителя и да поискате съдействие за решаването на проблема? И кой е той?
protekta-

Мнениеот Anna! » 13 Юни 2005, 13:43

Първо, благодаря, че се отзовахте!
Строителят отказва всякакво съдействие и не е склонен да предоставя каквито и да е документи, аз затова отидох при нотариуса, но там не намерих новия план на избите. Предполагам, че в новото стр. разр-е пише, че се издава в съответствие с одобрени изменения на арх. проект. Измененията обхващат преустройството на два апартамента, собственост на строителя, в 1 мезонет /за което изменение клиентът ми е знаел, че ще бъде извършено/ и незнайно защо и плана на избите.
За съжаление смятам, че строителят вече не би могъл да помогне, защото той е продал всички обекти в сградата и след удостоверението за експлоатация /дори още след акт 15/ същите са предадени на собствениците. Строителят, като собственик на няколко апартамента в сградата, е вече само съсобственик в етажна собственост, той вече няма права да прави изменения на проекта.
Моля, ако имате някаква идея по казуса, споделете я с мен!
Anna!

Мнениеот protekta- » 13 Юни 2005, 18:21

За София ли става въпрос? Ако е така, и първоначалният проект е одобрен от ДАГ /преди УАГ/, там е и цялото досие на обекта. Отивате в архива с копие от нотариалния акт на клиента си и преглеждате всички документи. Там трябва да са и двете строителни разрешения, както и екзекутивите. Вижте първо какво е положението документално, преди да решите да предприемете каквито и да са други действия!
protekta-

Мнениеот aglaia » 14 Юни 2005, 09:33

Обикновено при продажбата на правото на строеж се включва и клаузата, че цената включва и задължението на строителя да построи обекта, за който се продава правото на строеж. Ако е включено, съди си строителя за неизпълнение на договора. Ако не е включено, пътят ти е първо е към общината - преди да видя второто разрешение за строеж, не мога да кажа с точност.
Другата възможност е делба или замяна някаква може би - трябва да видя проектите каво позволяват изобщо - в смисъл, мазите може да са намалели наполовина и са се появили подземни гаражи примерно, или просто са преразпределени. Но въпросът ми е - толкова ли е важно избеното помещение за клиента?
aglaia
Младши потребител

Назад към Имотни казуси