начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Сгрешено ЕГН в Нотариален акт.

Казуси за недвижими имоти

Сгрешено ЕГН в Нотариален акт.

Мнениеот САВА » 12 Юли 2005, 18:09

Преди 10 години е изпоядана сделка за продажба на недвижим имот. Една от цифрите в ЕГН-то на купувача е сгрешена. Апартаментът е бил и продължава да е СИО. За поправка на грешката трябва ли да се приложи чл. 475 ал.3 от ГПК и поправката в Нотариалния акт да се преподпише от страните или има и друг по-лесен начин? Какво се прави в случай, че предишния купавач не желае да се яви пред нотариуса?
САВА

Мнениеот галина » 12 Юли 2005, 18:20

Обърни се към адвокат или нотариус и те ще ти обяснят.Не е нужно лицата отново да се явяват
галина

Мнениеот САВА » 12 Юли 2005, 18:25

Такова е искането на нотариуса, който е допуснал грешката преди години и сега трябва да я отстрани. За това искам да чуя и други мнения. Преди години съм чел "Ръководство по нотариални действия" на Омарбалиев, но ми се струва абсурдно повторното събиране на страните.
САВА

Мнениеот галина » 13 Юли 2005, 10:16

И на мен ми звучи така.Обърнете се към друг нотариус!И в кой съдебен район е този колега?
галина

Мнениеот САВА » 13 Юли 2005, 11:15

В София и кантората му е в района на НДК. Що се отнася до първоначалния ви съвет да се обърна към адвокат, нали не мислите, че импровизирам на тема "ПРАВО" :-)
САВА

Мнениеот Гост » 13 Юли 2005, 11:31

поправката на нотариален акт се извършва при спазване на правилата за съставяне на нотариален акт, т.е. задължително е явяването и на двете страни. Ако някои от тях са починали, се явяват техните наследници, а отказ на някоя от страните да се яви прави невъзможна поправката на акта и тогава идва установителния иск.
Гост

Мнениеот oli_fren » 13 Юли 2005, 13:28

Anonymous написа:поправката на нотариален акт се извършва при спазване на правилата за съставяне на нотариален акт, т.е. задължително е явяването и на двете страни. Ако някои от тях са починали, се явяват техните наследници, а отказ на някоя от страните да се яви прави невъзможна поправката на акта и тогава идва установителния иск.

За съжаление е точно така.
oli_fren

Мнениеот scribtor » 14 Юли 2005, 00:13

А според мен поправка на НА не е необходима!

Какво значение има една цифра от ЕГН-то. Ами преди да въведат ЕГН-тата, какво са провили??

Важното е страните да могат да се индивидуализират по безсъмнен начин. Ако мислиш, че това е направено, не ти трябва поправка в Н.А.
Помисли как можеш да докажеш това? Има ли записани паспортни данни; виж някъде другаде от съдържанието на НА или от цитираните в него документи, дали не може да се напрови този извод; примерно израз от рода "дъщеря му" или "брат му"; някакво удостоверение за наследници и т.н.
Аватар
scribtor
Потребител

отговор

Мнениеот harmaiani » 14 Юли 2005, 13:41

И аз мисля, че не е необходима поправка. За какво всъщност Ви е?
harmaiani

Мнениеот justine » 15 Юли 2005, 18:48

Когато прочетох темата, първото нещо което ми дойде наум е, че без съмнение ще се наложи изготвяне на НА за поправка на първоначалния - все пак става дума за индивидуализация на страна по сделката. Като поразмислих обаче, реших, че една сгрешена цифра от ЕГН-то не е в състояние да попречи на правната индивидуализация на купувача. Легитимацията на личността включва съвкупност от белези и затова неточната интерпретация на някой от тях в официален документ, дори да бил той и НА, не следва всякога да довежда до необходимост от съставяне на нов акт за поправка на предходния. В крайна сметка предполагам, че купувачът е индивидуализиран в НА, освен с трите си имена и с куп други лични данни, вероятно личността му косвено се легитимира и посредством приложените към НА документи. Ето защо Scribtor e съвършено прав и няма какво повече да се добави. А, който иска да оспорва правото на собственост на купувача - нека да го стори, щом има средства и време за губене...

Чл. 1, ал. 3 от ЗГР: Гражданската регистрация включва съвкупност от данни за едно лице, които го отличават от другите лица в обществото и в семейството му в качеството на носител на субективни права, като име, гражданство, семейно положение, родство, постоянен адрес и др.

Чл. 8, ал. 1 /същия закон/: Основни данни за гражданската регистрация на лицата са техните:
1. име;

2. дата - ден, месец, година, и място на раждане;

3. пол;

4. гражданство;

5. единен граждански номер.
justine
Потребител

Мнениеот Гост » 15 Юли 2005, 20:19

НОТАРИУСЪТ ДА СИ ДОУЧИ!
Гост

Мнениеот 4ak pak » 15 Юли 2005, 21:23

Става дума за грешка, колега! Никой не е безгрешен. Никъде не учат за това. Ако Вас са ви учили някъде, кажете и ние да вземем диплома оттам.
4ak pak

Назад към Имотни казуси