начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

възможно ли е разваляне на дарението

Казуси за недвижими имоти

възможно ли е разваляне на дарението

Мнениеот мая » 15 Сеп 2005, 09:57

майка ми дари на племеника ми своя апартамент .Племеникът ми веднага си вади нотариален акт на своето име и се оказа че майка ми няма никакъв документ за собственост.Когато прочетох нотариалният акт който е издаден на племеника ми в него пише че майка ми може да ползва имота пожизнено и безвъзмездно, а устната им уговорка беше да бъде посочено на доизглеждане. Иска ме с брат ми да развалим дарението и имота да бъде прехвърлен отново на майка ми. Възможно ли е ? Какви могат да бъдат последствията, възможно ли е племеника ми да го ипотекира или заложи, или да го продаде? Какви са шансовете да си върнем имота?
мая

Мнениеот Отегчен » 15 Сеп 2005, 10:21

О-о-ох, нека позная - не сте се консултирали предварително с адвокат?
Отегчен

Re: възможно ли е разваляне на дарението

Мнениеот Нели » 15 Сеп 2005, 10:31

Договорът за дарение се извършва във формата на нот.акт и неговия социален смисъл е безвъзмездно дарителят да предостави на дарения имот!Дарителят не може да иска издръжка от надарения в следствие на договора за дарение,защото дарението по своя смисъл е едностранен и безвъзмезден договор!Ако майка Ви е искала гледане и здръжка,то е е трябвало да сключи с племенника си договор за гледане и издръжка, а не да дарява имота.С договора за гледане и издръжка тя щеше да прехвърли имота,но племенника щеше да бъде задължен да полага всекидневни грижи за нея,което при дарението липсва!Сега ако тя има нужда от подпомагане,то племенника й от морални подбуди, които се трансформират при невъзможност да се грижи за себе си дарителя, в своеобразно задължение,но пак отбелязвам само ако тя има нужда, не договора за дарение да предполага даването на такава издръжка.Само майка Ви може да отмени дарението,защото тя е била собственик на имота,страна по договора,но в случай че докаже нужда от издръжка и отказ на надарения да й даде такаваТова е основание за отмяна на дарението,което да е надлежно доказано, за да го уважи съда!Отмяната става само по съдебен ред.Съдебната практика е категорична по този въпрос.
Надареният става собственик на имота и може да се разпорежда с него,тъй като го е придобил на годно правно основание.Константна е фразата в такива договори,за налично пожизнено право на ползване от старан на дарителя,което спрямо придобитата собственост от надарения е ограничено вещно право.
Така че майка Ви може да иска отмяна на договора по съдебен ред,при съблюдаване на гореизложеното.Вие и брат Ви нямате отношение към казуса.
Нели

Мнениеот Гост » 15 Сеп 2005, 10:43

Бих добавила към горното, че щом е запазено правото на ползване върху имота на майка Ви до нейната смърт, тя ще може да го противопостави и на нови приобретатели на имота, в случай, че имотът бъде прехвърлен на друго лице от племенника Ви
Гост

Мнениеот verity63 » 15 Сеп 2005, 11:02

Чл. 227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;

б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и

в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.

Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителните дарове.

Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.

Предварителният отказ от този иск е нищожен.

Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.

Т.е. да се отмени дарение е много трудно.
verity63
Младши потребител

Назад към Имотни казуси