начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

възтановяване суми по ЗУЕС

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

възтановяване суми по ЗУЕС

Мнениеот nub78376 » 22 Дек 2024, 21:51

Здравейте
Предстои ми дело, за възстановяване средства за текущ ремонт / необходим в обща част, по ЗУЕС
Адвокатката ми предложи да пише като за начало до домоуправител на сградата, за доброволно събиране - чрез прихващане на месечни вноски
Но сега като мисля това е много мътен начин
И си мисля какви други начини предлагат законите
nub78376
Нов потребител

Re: възтановяване суми по ЗУЕС

Мнениеот bozyo » 22 Дек 2024, 22:54

там, където пише за месечните вноски, пише и за другия начин.
Закон за управление на етажната собственост написа:Чл. 48.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 82 от 2023 г., в сила от 31.12.2023 г.) Всеки собственик може да извърши със собствени средства, материали и/или труд необходим ремонт на общи части на сградата без решение на общото събрание, в случаите, когато е уведомил управителя за необходимостта от такъв, но той не е свикал общо събрание в едномесечен срок от уведомяването. Разходите за извършване на ремонта, направени от собственик за негова сметка, с решение на общото събрание се възстановяват или се прихващат от дължимите от него вноски по чл. 50 след представяне на документи, удостоверяващи плащанията.
(7) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Ако разходите, извършени от собственик, не бъдат възстановени по реда на ал. 6, той има право да предяви иск срещу останалите собственици.
bozyo
Потребител

Назад към Взаимопомощ