начало

Отнемането на коли от пияните и дрогираните шофьори стигна и до съда в Люксембург Отнемането на коли от пияните и дрогираните шофьори стигна и до съда в Люксембург

НЕвръчен електронен фиш, пратен за принудително събиране

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НЕвръчен електронен фиш, пратен за принудително събиране

Мнениеот wasif » 01 Яну 2025, 18:41

Здравейте,
В общи дискусии сякаш е по-правилно да пусна темата.

В профила ми в НАП ми се е появила глоба от 100 лева от електронен фиш към МВР Ловеч:
Документ, с който е определено задължението -
1.Електронен фиш - K*******/05.04.2023 - Глоба Главна дирекция Национална полиция-ОД на МВР - ЛОВЕЧ - за принудително събиране

Такъв фиш на мен не ми е връчван, не съм отварял никакви линкове по смс, вайбър или където и да е и сега разбирам за него, от това че е вече пратен за принудително събиране.

Явно кварталния е правил опит да ми го връчва, тъй като преди няколко месеца намерих призовка уж от МВР мушната под входната врата. На нея ми пишеше името, но в полето за посочване на целта на призоваването не пишеше нищо и затова не отидох, тъй като призовката не отговаря на чл.69(2) - Не са ми посочени изрочно целта на призоваването.

Как да действам в дадената ситуация?
От София съм, трябва да ида до Ловеч да подам жалба до административния съд да бъде отменена глобата? На кое трябва да искам отмяна, на принудителното събиране към НАП, на глобата, а давността ще бъде ли продължена или трябва да го поискам?

Благодаря предварително!
wasif
Нов потребител

Re: НЕвръчен електронен фиш, пратен за принудително събиране

Мнениеот guest1 » 01 Яну 2025, 19:28

Здравейте.
Имате два варианта - или плащате без уговорки, или чакате 10 години!

Тези приказки
wasif написа:Такъв фиш на мен не ми е връчван, не съм отварял никакви линкове по смс, вайбър или където и да е и сега разбирам за него, от това че е вече пратен за принудително събиране.

ги забравете!

Чл. 186а. (1) Електронни фишове и наказателни постановления, издадени от органите на Министерството на вътрешните работи, се връчват по един от следните начини:
1. лично срещу подпис на нарушителя:
а) от контролните органи по чл. 165 при изпълнение на контролните им функции по този закон;
б) от служители на Министерството на вътрешните работи извън контролните органи по чл. 165;
2. по електронен път:
а) чрез информационната система за сигурно електронно връчване като модул на Единния портал за достъп до електронни административни услуги по смисъла на Закона за електронното управление;
б) чрез Портала за електронни административни услуги на МВР;
3. с препоръчано писмо с обратна разписка чрез лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга на постоянния адрес на нарушителя, съответно на адреса на управление, чрез лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга.
(2) Когато лицето, на което се връчва наказателно постановление или електронен фиш по реда на ал. 1, т. 1 или 3, откаже да го получи, отказът се удостоверява с подписа и имената на лицето, което извършва връчването, върху обратната разписка, съответно разписката към електронния фиш или наказателното постановление, и с подписа на един свидетел. Отказът на получателя не засяга редовността на връчването, като датата на отказа се счита за дата на връчване.
(3) Чрез длъжностните лица на определените от министъра на вътрешните работи служби за контрол може да се връчи отпечатан дигитален образ от автоматизирана информационна система на издадено наказателно постановление за нарушение по този закон, съдържащо реквизитите на наказателното постановление по чл. 57, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания, с изключение на подписа на длъжностното лице, което го е издало. Отпечатаният дигитален образ на документа се връчва на проверяваното лице и върху него се отбелязват датата и часът на връчването. Контролният орган и лицето се подписват върху отпечатания дигитален образ, като от този момент документът се счита за връчен. Отказът за получаване на отпечатания дигитален образ се удостоверява чрез подпис на свидетел върху разписката или отпечатания документ. Отказът на получателя не засяга редовността на връчването, като датата на отказа се счита за дата на връчване на наказателното постановление.
(4) Връчването чрез Портала за електронни административни услуги на МВР се извършва чрез отваряне на публикуваната на Портала информация за невръчени електронни фишове или наказателни постановления, като документите се считат за връчени от датата на достъпването на информацията. Удостоверяването на връчването се извършва чрез електронен запис от Портала за електронни административни услуги на МВР.
(5) Връчването по електронен път се смята за лично връчване.

Щом изпълнението е прехвърлено към НАП - абсолютната давност е 10 години, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати задължението.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 01 Яну 2025, 20:34

Здравейте,
Жоро! Не разваляй празничното настроение, започвайки новата година с поредните ти брътвежи, и не заблуждавай за пореден път питащите!!!!!!
Жоро ( guest1 ), написа:
…или чакате 10 години!
Щом изпълнението е прехвърлено към НАП - абсолютната давност е 10 години, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати задължението.

НЕ! Научи вече това, а то е дъвкано в не една тема, че по АНП не се прилага 10-годишната давност! Разбери го това най-после и спри да лъжеш питащите!!!

До wasif:
Не, не трябва да посещавате ОД-МВР – Ловеч, а изначално да се запознаете с това, на какво основание е влязъл в сила (накратко, как Ви е връчен)!
Но съдейки по формулировката на въпроса Ви, то горещо Ви препоръчвам консултация (среща) с адвокат, който да се запознае с обстоятелствата и ако намери, за правно целесъобразно да депозира съответната жалба с-щу ЕФ.
Не Ви е влизало в работата, да определяте дали отговаря призовката на цитирания от Вас член, а е следвало най-малко поне да се обадите на т. нар. "квартален"... Защото, ако сте имали съмнение за лъжлива призовка, то това навежда за пресръпен състав, което на свой ред отново Ви задължава да уведомите компетентния орган - МВР!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 01 Яну 2025, 23:37

nikodim77 написа:НЕ! Научи вече това, а то е дъвкано в не една тема, че по АНП не се прилага 10-годишната давност! Разбери го това най-после и спри да лъжеш питащите!!!

Какво значи това - „по АНП не се прилага 10-годишната давност“???

В момента си правя - в портала на НАП - Справка за задълженията с възможност за извършване на плащания № 646.
Точно в раздела Справка за погасени по давност/отписани задължения имам фиш от преди 12-13 години.

guest1
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 02 Яну 2025, 00:11

Жоре, прави си колкото искаш справки, и ще ти излизат задължения и от преди да си се родил…
Нали си сред йористите на годината, та следва да си наясно, че давността не се прилага служебно, а при позоваване на същата…,А?!?
По-нататък да продължавам е безпредметно...
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 02 Яну 2025, 01:31

nikodim77 написа:Жоре, прави си колкото искаш справки, и ще ти излизат задължения и от преди да си се родил…
Нали си сред йористите на годината, та следва да си наясно, че давността не се прилага служебно, а при позоваване на същата…,А?!?
По-нататък да продължавам е безпредметно...

Това не съм го писал аз.
Задълженията, за които е изтекъл 10-годишният давностен срок по чл. 171, ал. 2 от ДОПК, служебно се отписват на основание чл. 173, ал. 2 от ДОПК. В тези случаи не е необходимо да се подава заявление за погасяване по давност на задълженията, тъй като действията се извършват служебно от публичен изпълнител на НАП или от съответния публичен взискател.
Давностни срокове на публичните вземания

guest1
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 02 Яну 2025, 02:47

Обаче продължаваш да настояваш на твоето и да ми цитираш текстове от закон, без да си размърдаш мисловните клетки!?! И ако не СП и ТР, и съответните правни норми, то прочети поне темите, в които е дъвкано това, и с остър тон не само от мен е опровергавано не веднъж това твое невярно твърдение!
Та, айде попрочети малко повече, пък тогава пак ми цитирай неотносими норми! И най-вече позоваване за давност по ЗАНН и др НА, което позоваване се осъществява и пред органа - НАП...
В друга тема искаше от участник в същата да ми се извинява, но ти като прозреш (ако въобще се случи) действителността по тази тема, имай доблестта не на мен, а на питащия да се извиниш…!
nikodim77
Активен потребител

Назад към Общи дискусии