начало

Съдът отказа да върне на прокуратурата делото срещу Кирил Петков за ареста на Борисов Съдът отказа да върне на прокуратурата делото срещу Кирил Петков за ареста на Борисов

Запис на заповед - въпрос

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Запис на заповед - въпрос

Мнениеот ims » 09 Апр 2004, 14:05

Положението е следното:
Гражданско дружество по ЗЗД предоставя парична сума на друго дружество /ООД/, като последното подписва Запис на заповед за тази сума.
При предяваване на сумата за издължаване ООД-то вече го няма на никой адрес, включително и на този от сегашното му актуално състояние.
Нотариални покани са изпратени и са върнати, като е указано че на посочените адреси няма такова ООД.
Но ООД-то има имущество, което е описано от съдия-изпълнител. Това е направено поради факта, че и други фирми си търсят вземанията от въпросното ООД и намерението ми е да се присъединя към делото.

Въпроса е следния:
Има ли някаква пречка ако се подаде молба до съответния съд за издаване на изпълнителен лист, това че дружеството е регистрирано по ЗЗД /гражданско дружество/, а не по ТЗ, издаването на такъв лист да бъде отказан?
ims
Нов потребител

Re: Запис на заповед - въпрос

Мнениеот ims » 09 Апр 2004, 14:17

Само да добавя:
Това Гражданско дружество по ЗЗД си работи нормално от 2000 година, развива дейност, регистрирано и и по ДДС от 2002 год. , прави производство, от свое име прави внос и износ и няма проблеми с митници, има го в информационната база и при въвеждане на данъчен номер или Булстат си излиза всичко точно.
Адвоката, който ме обслужва от скоро, няма практика с дружества, регистрирани по ЗЗД и не е ясно съда/съдията дали няма да направят проблем с това.

Предварително благодаря.
ims
Нов потребител

Мнениеот Toshko » 09 Апр 2004, 14:59

Не знам със сигурност, но не виждам защо да е някаква пречка в казуса Ви, това, че е гражданско дружество по ЗЗД. Доколкото си спомням, нито в ТЗ, нито в ГПК, нито в ЗЗД има норма, която да забранява ГД по ЗЗД да се ползва от правата по един редовно издаден ЗЗ, така както се ползват физическите лица и търговските дружества.
Toshko

Мнениеот гала » 09 Апр 2004, 14:59

Колега , на практика няма никакво значение кой е субекта който издава ЗЗ . Винаги се пише от името на физическото лице , което предсталява дружеството / управителя или собственика . Може да се отбележи че е по договор и задължението е на фирмата , но издателя е упълномощения неин представител.
гала

Мнениеот damyanov » 09 Апр 2004, 16:24

Колега, Гала и Toshko са прави - няма никаква пречка, че кредиторът е гражданско дружество
damyanov
Младши потребител

Мнениеот ims » 09 Апр 2004, 16:30

И аз мислех, че няма пречки.
На молбата за издаване на Изпълнителен лист съдията е поискал документите за образуване на дружеството, копие от данъчна регистрация и Булстат и т.н.
Всичко това му е надлежно предоставено.

Но в разговор с адвоката нещо е споменал, че ако дружеството е регистрирано по ТЗ - нямало проблем, ... ако е като физическо лица - пак нямало проблем, ... но понеже било Гражданско дружество по ЗЗД - нещо трябвало да провери ?

Адвоката ми каза, че не е останал с впечатление, че съдията чака някакви 'опции' ...

Та затова ми беше и въпроса - има ли някакви нормативни пречки, поради които съдията би отказал да издаде изпълнителн лист на основание ЗЗ и другите документи които вече са му предоставени?
ims
Нов потребител

Мнениеот adviser » 09 Апр 2004, 17:24

Позволете ми да Ви дам няколко ценни съвета.
1. ГД по ЗЗД не е субект на правото. Само данъчното право го определя като субект, но това е за нуждите на фиска.
2. Щом като ГД е регистрирано данъчно - някой представлява това ГД.
3. Няма пречки представляващия гражданското дружество да поиска издаването на изпълнителен лист на свое име в качеството му представляващ ГД.
4. Може да се поиска издаването на изпълнителен лист от името на всички съдружници в ГД - типичен случай на активна солидарност.
5. Ако срещате затруднение срещу хонорар съм готов да поема случая - имам практика с ГД.
adviser

Мнениеот ims » 13 Апр 2004, 09:30

adviser,
Благодаря за съветите.
Бихте ли оставили на е-mail коордиати за връзка с Вас?
ims
Нов потребител

Мнениеот опарен » 13 Апр 2004, 12:19

Не си прав - adviser-, гражданското дружество си е нормален , НЕ САМО, данъчен субект, данъчен се превръща ,чак когато е приравнено на останалите субекти/ а не извън тях/
опарен

Мнениеот ims » 13 Апр 2004, 21:23

Благодаря на всички.

Не знам какъв субект е ГД по ЗЗД, но при подадени:
1. Молба от мое име, като управител на ГД по ЗЗД за издаване на Изпълнителен лист на основание чл. 237 б. "Е" от ГПК
/Подадена е в Районния съд, където длъжника е извършвал дейност и има активи /село във Врачанско/, които са описани от съдия-изпълнител и подлежат на публична продан. От там делото е препратено служебно към друг районен съд /СРС/ - по регистрация на фирмата на длъжника.
2. Запис на заповед - оригинал;
/издадена от ООД, чрез управителя и' ... със задължение към ГД по ЗЗД /
3. Удостоверение за актуална съдебна регистрация на длъжника;
4. Вносна бележка за платена държавна такса

Чрез нотариус длъжника е поканен на плати доброволно дължимата сума.
На адреса според актуалната съдебна регистрация е установено, че там няма офис на фирмата на длъжника.

Районния съд излиза с определение, че "Връща процесуално недопустимата молба на ГД по ЗЗД и прекратява производството.
Определението може да се обжалва с частна молба в 7-дневен срок.

Обосновката на съдията е, че " ... тези ГД по ЗЗД не са юридически лица и нямат правосубектност. Не са обхванати от разпоредбите на глава IV ГПК. По силата на чл. 25 ГПК, съдът е длъжен служебно а следи за наличието на процесуална дееспособност и въобще за наличие на страни в процеса.

В текста на молбата, подадена от мое има като управител на ГД по ЗЗД, ... в текста на молбата е записано, че се моли за издаване на ИЛ в полза на ГД по ЗЗД /не на името на управителя/ .
Съдията е дал указание за допълнителни уточнения и адвоката ми е представил заверени копия от Договора за образуване на ГД по ЗЗД, данъчна регистрация, Булстат ...

Разпродажбата на имуществото на длъжника е скоро.
Очакваните постъпления от разпродажбата ще покрият всички законно предявените и приети претенции от другите кредитори.
Предполагам, че дори може да остане някаква част от постъпленията след удовлетворяване на кредиторите, която съдия-изпълнителят ще върне на длъжника.

Има ли някакъв шанс да направя нещо?

Естествено, не очаквам само безплатни консултации.
ims
Нов потребител

Мнениеот Justus® » 17 Апр 2004, 04:13

Опитайте следното–джиросвате записа на заповед на "правосубектно"според съдията Ваше доверено лице–ЮЛ или ФЛ,и пробвайте процедура по снабдяване с ИЛ от негово име.
Justus®

Мнениеот silva » 24 Апр 2004, 13:06

Запис на заповед подписана от физ.лице. Запис на Заповед е уредена в ТЗ . Следват ли последствия и защо, след като физ. лице не е ЕТ ., т. е може ли да се счита, че не е редовна. Аз не съм юрист и моля да ме извините, за неточности във формулирането на въпроса . Нуждая се от спешен отговор , защото вече имам призовка за принудително изпълнение , като трето лице.
silva

Мнениеот Justus® » 24 Апр 2004, 16:20

Какво всъщност питате–конкретизирайте казуса с повече информация.
ЗЗ задължава издателя–независимо дали е ФЛ,ЮЛ,или ЕТ.
Как обаче имате призовка като трето лице–Вие авалист(поръчител)ли сте на издателя?
Justus®

Мнениеот silva » 24 Апр 2004, 20:00

Издателя е физическо лице, физ. лице е и този, в чиято полза е издадена, а ЗЗ се третира са мо в ТЗ. Въпросът е дали при положение, че няма лица-търговци , страни в ЗЗ , това е валиден документ. Аз не съм авалирала, а съм съсобственик на имот, към който е насочено принудително изпълнение.
silva

Мнениеот famulus » 24 Апр 2004, 22:30

Ами то по ЗЗД дружествата не се регистрират. Има проблем, защото тези дружества не са юрид. личности.
famulus

Мнениеот famulus » 24 Апр 2004, 22:31

Това не променя факта, че не е юридическо лице.
famulus

Мнениеот famulus » 24 Апр 2004, 22:38

Не се съмнявам :))))))
famulus

Мнениеот famulus » 24 Апр 2004, 22:40

Стига съдията да не ти поиска документи за образуване, данъчна регистрация и булстат на дружеството - праводател по джирото ;)
famulus

Мнениеот Justus® » 25 Апр 2004, 17:31

Silva,няма никакво значение,че страните по ЗЗ са ФЛ,но не са търговци.ЗЗ е действителен,ако са налице изискуемите от закона реквизити.
Материята е уредена в ТЗ,защото това е вид сделка,а както Ви е сигурно ясно,ФЛ също извършват търговски сделки–напр.дори когато си купувате хляб от магазина.
Очевидно,щом изпълнението е насочено към Ваш имот,Вие сте задълженото по ЗЗ лице–като издател или "гарант"(поръчител)–т.е. авалист.
Ако търсите защита,друг е пътят(в зависимост от подробностите по казуса),а не да се опитвате да тълкувате валидността на ЗЗ по повод относимостта й към ФЛ.
Justus®

Мнениеот silva » 26 Апр 2004, 16:21

физическите лица , когато си купуват хляб участват в търговска сделка, а не я извършват по занятие. Чудя се , защо бе преместена от ЗЗД в ТЗ , където се третират само сделки , в която поне една от страните е търговец по занятие.
silva

Следваща

Назад към Търговско право