начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

ЕООД под наем в апартамент, пропуснат срок към топлофикация

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЕООД под наем в апартамент, пропуснат срок към топлофикация

Мнениеот toigalbg » 25 Юни 2016, 07:35

Здравейте. Имаме следният казус. Под наем сме в апартамент в жилищна сграда, където извършваме дейност. Договор сме подписали края на февруари 2015г. За миналия отоплителен сезон са начислили от топлофикация над 2200лв, като текат и лихви. Понеже там не се ползва топла вода и парно, досега не сме и плащали, като година след наемането направих плащане. Установих, че тази сума е начислена, защото ние не сме осигурили достъп до жилището. Ние реално сме започнали дейността си м. юни 2015, а те са минали по-рано да засичат. Сумата е от май 2014 до април 2015г, период, в който по договор сме наели апартамента за 2 месеца. Ние не сме и разбрали, че е имало отчет. В момента собственичката иска да съди фирмата за тези 2000лв. Според вас кой е прав и кой е крив? Ние можем ли да отговаряме затова, че не сме разбрали, че има отчет и въобще имаме ли задължение да допускаме лица извън собствениците, като в договора между нас не е изрично упоменато? Ясно е, че ще бъде нает адвокат, но дотогава, поне за лично успокоение/притеснение да имам някаква яснота по този казус. Моето мнение е, че е редно ние да платим (максимум) за месеците, които са от отчетния период и влизат в таксуването на тези 2000лв, независимо от факта, че не сме осигурили достъп.
Благодаря предварително на всички, които искат да се включат в казуса
toigalbg
Младши потребител

Re: ЕООД под наем в апартамент, пропуснат срок към топлофика

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Юни 2016, 08:48

В момента водя такова дело. Топлофикация - като стар ослепял тигър, тръгва да съди наемателя. Но - договора с наемателя не е деклариран - имаше някаква особеност всъщност. Собственика си дължи вноските, негово е и задължението да прави отчетите.
Сега - мен вече не ме търсят от Топлофикация - как стана - и аз не знам - вдигнах ги на трупчета.

На колегата също - той е семеен с две деца и му извадих удостоверение, че имота няма собственик - намерихме някакво старо дело за собственост - няма нужда от детайли - просто сградата навремето не е била прехвърлена правилно собствеността - и съдията който ни съдеше им отхвърли иска на Топлофикация.
Тука нямате вина - нито нищо. Сега - ако по договор дължите консумативите? Но защо хазяина не е отчел топломерите. То си е негово задължение. Вие само имате задължение да плащате.
Доста е омешана ситуацията.
ivan_lawyer
Старши потребител

Re: ЕООД под наем в апартамент, пропуснат срок към топлофика

Мнениеот toigalbg » 25 Юни 2016, 13:06

Ние имаме задължение да плащаме, но нашите сметки. Реално, ако се погледне, договорът ни е бил в сила 2 месеца от отчетния период. Единственото, което не сме направили е да осигурим достъп на служител от топлофикация, но в нашия договор няма изрично упоменато, че имаме такова задължение.
toigalbg
Младши потребител

Назад към Търговско право