начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Съгласие на съседи за надстрояване на гараж.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съгласие на съседи за надстрояване на гараж.

Мнениеот zayobayo » 09 Мар 2021, 18:01

Здравейте,
Във вътрешната част на двора на нашата кооперация (в град П..) има редица от гаражи "на калкан". Един от тях е и моят. Гаражите ни са доста големи (по 30 кв.м). Гаража ми е с нотариален акт и всички разрешителни за изградения строеж.
Според градоустройствения план, всички тези гаражи могат да се надстроят с офиси до 5,5 м височина.
Аз имам инвестиционно намерение да надстроя моя гараж или с офис или с ателие(студио). Самата жилищна кооперация е на повече от 5 м. от гаражите.
При гореописаните обстоятелства за да изпълня моите инвестиционни намерения:
1. Длъжен ли съм да искам съгласието на останалите собственици на гаражи?
2. Длъжен ли съм да искам съгласието на собствениците на жилища в кооперацията?

Умишлено не задавам тези въпроси в самата община, защото още щом се появих на вратата им, ме посрещнаха така сякаш съм дошъл да прося или да закононарушавам - Останах с усещането че много ги е страх да не се наложи да свършат някаква работа.
Благодаря предварително за вашите мнения!
zayobayo
Нов потребител

Re: Съгласие на съседи за надстрояване на гараж.

Мнениеот wladi » 11 Мар 2021, 00:22

Щом някога сте били кооперация, днес вероятно сте в режим на етажна собственост.
По реда на ЗЕС:
1.Решение на общото събрание;
2.Изрично писмено съгласие на непосредствените съседи, вероятно най-малко 2 бр.

ПП. От поста не съвсем е ясно чия е земята? Да не се окаже, че сте само с право на строеж.
тогава ще следва да си закупите от общината право за още 1 етаж.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот zayobayo » 11 Мар 2021, 10:40

Благодаря за изчерпателния отговор!
Да общинска е земята и ще се плаща.
Моя гараж е краен в двора, но редицата гаражи продължава и след нашия в съседния парцел.
Очевидно всеки един случай е индивидуален и ще трябва с наличните документи да направим консултация с експерт. Въпроса е какъв експерт да потърсим, всъщност. Едва ли всеки адвокат е експерт по темата.
Бихте ли ни препоръчали как да подходим и с какъв експерт да се консултираме?
Благодаря ви, още веднъж.
zayobayo
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 11 Мар 2021, 13:33

zayobayo написа:Въпроса е какъв експерт да потърсим, всъщност. Едва ли всеки адвокат е експерт по темата.
Благодаря ви, още веднъж.

Експерт, като начало - архитект!
Адвокат и строителство …
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот probcho » 11 Мар 2021, 21:32

Здравейте,.... Баьо! :)
zayobayo написа:Очевидно всеки един случай е индивидуален и ще трябва с наличните документи да направим консултация с експерт. Въпроса е какъв експерт да потърсим, всъщност. Едва ли всеки адвокат е експерт по темата.

Вярно е, че всеки случай е индивидуален, но.... Има и някои общи правила!
Първо - по никакъв начин не мога да Ви повярвам за
zayobayo написа:Според градоустройствения план, всички тези гаражи могат да се надстроят с офиси до 5,5 м височина.

Това е така, защото какъвто и градоустройствен план да има, той по никакъв начин не отменя законовите изисквания за строителството!
Второ - няма как да инициирате процедура по издаване на строителни книжа без
zayobayo написа:Да общинска е земята и ще се плаща.

т.е. в момента всичко е само Ваша фантазия!
Трето - как така .... и тук.... и там
zayobayo написа:Гаража ми е с нотариален акт и всички разрешителни за изградения строеж.

zayobayo написа:....... в самата община, защото още щом се появих на вратата им, ме посрещнаха така сякаш съм дошъл да прося или да закононарушавам -

Но може би, ако се посочи времето на построяването.... да светне :idea: ... във Вашия гараж! :lol:

ПП
Краткия ми отговор е - не може!
probcho
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация